PRINSIP-PRINSIP AKAD DALAM TRANSAKSI EKONOMI ISLAM - Muhammad Harfin Zuhdi (IQTISHADUNA, 2017)
Artikel ini membahas tentang konsep dan prinsip-prinsip akad dalamtransakasi ekonomi Islam.Akad adalah perikatan yang ditetapkandengan ijab dan qabul berdasarkan ketentuan syara’ yang berdampakpada objeknya. Semua perikatan (transaksi) yang dilakukan oleh parapihak, dua pihak atau lebih tidak boleh menyimpang dan sejalan dengankehendak syari’at, tidak boleh ada kesepakatan untuk menipu orang lain,tidak boleh bertransaksi yang mengandung unsur maghrib (maisir, gharar,riba,bathil) serta tidak boleh bertransaksi dengan barang atau hartayang diharamkan (maal ghairu mutaqawwim).Dengan demikian, untukmenciptakan sebuah kesepakatan sebagai ketentuan yang wajib dipatuhi,maka dibutuhkan adanya suatu perjanjian atau kontrak yang dalamhukum Islam disebut sebagai akad. Dalam perspektif ekonomi Islam(mu’amalah al-iqtishhadiyah), transaksi yang dilakukan oleh para pihakmemiliki beberapa asas akad, diantaranya, asas ilahiyah, asas kebolehan,asas keadilan, asas persamaan, asas kejujuran dan sebagainya. Asas-asastersebut merupakan prinsip yang menjadi landasan suatu akad bagi parapihak yang bertransaski dalam konsep ekonomi Islam.