KONSEP HATI MENURUT AL-GHAZALI - Muhammad Hilmi Jalil (Reflektika, 2016)
Kajian ini memfokuskan konsep hati menurut al-Ghazali yang terdapat dalam karya masyhurnya Ihya’ Ulumuddin. Dengan menggunakan pendekatan analisis kandungan, penulis menemukan bahwa dalam karya tersebut, al-Ghazali menjelaskan bahawa konsep dan fungsi hati tidaklah sama seperti yang difahami oleh orang awam yang menganggap hati hanyalah sebagai alat yang mengumpulkan segala jenis perasaan. Konsep hati menurut beliau adalah lebih berbentuk kerohanian yang mana hati adalah unsur yang bersifat ketuhanan (rabbaniyyah), bertujuan kepada ilmu dan berbolak-balik sifatnya. Oleh itu, kertas ini bertujuan untuk membincangkan -konsep hati menurut al-Ghazali