Akal Budi Belia Melayu Islam: Peranan dan Pengaruh Ibu Bapa - Siti Masliah Mohd Nuri (Reflektika, 2016)
Makalah ini membincangkan mengenai peranan keluarga Islamik dan harmoni khususnya ibu bapa adalah sebagai pembangun akal budi belia Melayu Islam pada masa kini. Masalah sosial yang melanda generasimuda kini semakin hebat dan mencabar selaras dengan perubahan zaman dan era globalisasi serta modenisme. Tujuan makalah ini ditulis adalah untuk menjelaskan kepentingan peranan keluarga dan ibu bapa dalam membangunkan akal budi belia Melayu Islam. Makalah ini mengumpul dan komentor terhadap maklumat yang diperoleh daripada sarjana tempatan secara langsung melalui perbincangan kumpulan yang diaturkan oleh penyelidik. Perbincangan dan menganalisis dalam makalah ini merujuk kepada pandangn sarjana tempatan dan luar negara, disamping merujuk kepada al-Quran dan tafsiran. Hasil daripada sumber maklumat tersebut dapat dirumuskan bahawa pembangunan akal budi belia atau gerasi muda bermula dari didikan keluarga terutama ibu dan bapa semenjak kecil lagi. Kegagalan didikan menyebabkan rosaknya sahsiah belia atau generasi muda sedangkan mereka akan menjadi generasi pewaris akan datang