PENGURUSAN KEBAJIKAN DALAM ISLAM: SUATU PENELITIAN - Tengku Radziatan Mardziiah binti Tengku A. Razak (Reflektika, 2016)
Pengurusan dana merupakan salah bidang yang menarik di bawah sistem kewangan Islam yang perlu diperhalusi. Pengurusan dan pengendalian dana kebajikan secara Islam pula adalah salah satu daripada contoh pelaksanaan Sistem Kewangan Islam di badan-badan kebajikan.Justeru, kertas ini cuba membincangkan konsep dan tuntutan Islam terhadap pengurusan dan pengendalian dana kebajikan dalam Islam yang menyentuk beberapa aspek sahaja. Perbincangan ini juga akan menyentuh dari sudut operasinya dengan mengambil contoh salah sebuah institusi kebajikan di Malaysia iaitu Islamic Relief Malaysia meliputi aspek pengurusan dana yang diperolehi dan di agihkan. Umumnya, ruang perolehan dana dalam Islam sangat luas untuk diperhalusi dalam membantu kesejahteraan golongan sasaran meneruskan kehidupan serta menanamkan semangat kerjasama dikalangan masyarakat.