PEMULIHARAAN NASKHAH-NASKHAH NUSANTARA: SATU PENGALAMAN DAN PENGAJARAN - Ab.Razak Bin Ab.Karim Ab.Razak (Universitas Andalas, 2015)
Naskhah-naskhah Melayu merupakan naskhah yang paling banyakbilangannya di dunia dan tidak menghairankan naskhah-naskhah ini bertebaran diseluruh ceruk rantau di mana-mana sahaja terdapat sesebuah masyarakat Islam dan Melayu itu menetap. Bilangannya yang cukup banyak dan tidak terdapat angka yang benar-benar tepat menyebabkan naskhah-naskhah Melayu boleh ditemui di manamana sahaja. Oleh yang demikian, tidak menghairankan Indonesia merupakan negara yang paling ramai masyarakat Islam merupakan tempat naskhah-naskhah Melayu ini bertebaran.