KEMAMPUAN FATWA SEBAGAI ALAT MENANGANI EKSTREMISM AGAMA: SATU PENILAIAN - Zaid Hamdani; Rahimin Affandi Abdul Rahim (Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati Bandung, 2018)
Sesebuah fatwa yang dikeluarkan dalam Islam ianya dapat dikatakan sebagai bahagian daripada proses pertumbuhan dan penyesuaian dalam hukum Islam. Ia membabitkan hubungan yang saling berinteraksi antara ulama, masyarakat dan kerajaan. Peran ulama itu sendiri dalam hal ini adalah sangat dominan. Mereka harus mempertimbangkan segala aspirasi dan kehendak suatu kelompok masyarakat yang berbeza-beza corak dan karakternya. Seperti masalah pengembangan perekonomian, tekanan politik yang berasal sama ada daripada pihak kerajaan mahupun NGO tertentu. Adapun keberadaan kelompok Muslim di sini sudah dapat dijangkakan menempati ruang khusus iaitu sebagai kelompok masyarakat kelas bawah. Sesebuah fatwa selalunya dikeluarkan berdasarkan munculnya satu-satu kes dalam masyarakat, termasuklah isu yang tengah marak sekarang ini ialah masalah ekstremism/pelampau agama. Dalam artikel ringkas ini akan cuba dirungkai sejauh manakah peran sesebuah fatwa itu dapat menangani isu berbangkit.