Kedudukan Wanita dalam Adat Perpatih di Negeri Sembilan Malaysia - Nelmawarni, Nelmawarni (Universitas Islam Negeri Imam Bonjol Padang, 2015)
Masyarakat Adat Perpatih di Negeri Sembilan dipandang unik dibanding dengan masyarakat Melayu lainnya yang memakai sistem Adat Temenggung di Malaysia. Bahkan kedudukan wanita di Negeri Sembilan yang terserlah terkadang disalahtafsirkan sebagai