Perakaunan Zakat Saham di Malaysia: Fatwa, Manual dan Amalan - Zahri Hamat (Sharia and Law Faculty, 2017)
Kertas ini bertujuan menganalisis perakaunan zakat berdasarkan manual, fatwa dan amalan dalam kalangan pelabur dan peniaga saham di Bursa Malaysia. Menurut Manual Pengurusan Pengiraan Zakat yang dikeluarkan oleh Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR), saham dipegang untuk dua maksud iaitu pertama untuk maksud pelaburan; dan kedua untuk maksud perniagaan. Persoalannya, terdapat fatwa yang dikeluarkan oleh negeri di Malaysia yang menyebut saham dipegang semata-mata untuk maksud perniagaan. Bagaimanakah pula saham yang dipegang untuk maksud pelaburan? Apakah perakaunan zakat untuk kedua-dua saham tersebut sama? Berdasarkan analisis kandungan ke atas data sekunder, perbincangan kertas ini dibahagikan kepada tiga bahagian. Pertama akan menyorot secara ringkas tulisan-tulisan lepas tentang perakaunan zakat saham sebagai latar belakang. Kedua akan menerangkan perakaunan zakat saham yang sedang diamalkan oleh negeri-negeri di Malaysia. Ketiga akan menganalisis perakaunan zakat saham yang sepatutnya diamalkan dengan mengambilkira tulisan lepas dan amalan pada masa kini. Akan dihujahkan bahawa dengan mengambil kira maksud pemegangan saham, maka penilaian semula perakaunan zakat saham amat diperlukan kerana maksud dan niat pemegangan zakat itu sendiri merupakan faktor penting dalam menentukan perakaunan zakat saham.