MANUSIA DAN CITA KEADILAN - al-Attas, Syed Muhammad al-Naquid (Jurnal Bestari, 1990)
Syed Muhammad al-Naquib al-Attas di kenal sebagai ahli sastera Malaysia yang tertarik pada masalah tasawuf. Bertolak dari sini pula, ia lebih suka membahas masalah keadilan yang terfokus pada manusia, sang perumus keadilan. Artikel berikut di terjemahkan dan di sunting oleh Mufid dari ?The Nature of Man? dalam buku Aims and Objectives of Islamic Education, Hodder and Stoughton, King Abdul Aziz University, cet. I, Jeddah, 1979.