ANALISIS PEN,GARUH “PERPUTARAN“ K;AS DAN CURRENT RASIO TERHADA,P RETURN ON ASSET DI PT. ULTR,AJAYA MIILK INDUST,RY AND TR,ADING CoOMPANY, TBK PERIIODE TAHUN 2008-2017 - Shelby Virby; Elsa Lidia (universitas Pamulang, 2019)
ABSTRA,KSatu kajian dijalankan di bawah tajuk perolehan modal dan nilai modal modal PT pada pulangan aset.Syarikat Perdagangan dan Industri Susu Ultrajaya, Tbk. Tempoh pemerhatian 2008-2017. Tujuan kajian ini adalah untuk menentukan kesan nisbah pendapatan dan kecairan, sebahagiannya dan bersama-sama, mengenai prestasi aset PT. Industri tenusu dan syarikat perdagangan Ultrajaya, Tbk. Kajian ini menggunakan kaedah regresi linear berganda, dengan kadar perolehan tunai X1 berubah-ubah, nisbah modal berubah-ubah X2, dan pembolehubah Y-hasil. D,ata yang, digunakaan daalam kajian ini diperolehi dari laman web ini. Pegawai PT. Ultrajaya Milk Industry & Trading Company, Tbk, www.idx.co.id semasa tempoh pemerhatian 2008-2017, maka 10 sampel diambil untuk setiap pembolehubah. Persamaan regresi linier berganda yang diperoleh dari hasil kajian ini ialah Y = 0.033 + 0.002X1 + 0.025X2. Kemudian, pekali penentuan yang diperoleh dari carian ini adalah 0.503, yang bermaksud bahawa perolehan tunai dan nisbah semasa menyumbang kepada pulangan pelaburan sebanyak 25.4%, baki 74.6% yang datang dari pembolehubah lain di luar kajian ini. Hasil kajian menyimpulkan bahawa perolehan separa tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap pulangan aset.Nisbah semasa sebahagiannya tidak mempunyai kesan yang ketara ke atas pulangan ke atas aset.Oleh itu, perolehan tunai dan nisbah kecairan tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap PT Dairy Industry dan syarikat perdagangan Ultrajaya, Tbk.Keywords :Working Cash Turnover, Current Rasio, Tingkat Pengembalian aset, Multiple LinearRegression.