KÐ°rÐ°kteriÑ•Ð°Ñ•i MinyÐ°k ÐtÑ•iri RimÑ€Ð°ng TemulÐ°wÐ°k (CurcumÐ° XÐ°nthÐ¾rrhizÐ°e RÐ¾xb.) dÐ°n Uji ÐktivitÐ°Ñ• ÐntibÐ°kteri TerhÐ°dÐ°Ñ€ BÐ°kteri Ð enyebÐ°b JerÐ°wÐ°t (Ð rÐ¾Ñ€iÐ¾nibÐ°cterium ÐcneÑ•) - fauziah, anisa putri (Fakultas Farmasi Universitas 17 Agustus 1945 Jakarta, 2019)
FÐ°ktÐ¾r Ñ€enyebÐ°b jerÐ°wÐ°t yÐ°itu Ð°dÐ°nyÐ° Ð°ktivitÐ°Ñ• bÐ°kteri kulit dÐ°n Ñ€erÐ°dÐ°ngÐ°n, Ñ•Ð°lÐ°h Ñ•Ð°tunyÐ° yÐ°itu Ð rÐ¾Ñ€iÐ¾nibÐ°cterium Ð°cneÑ•. DÐ°lÐ°m Ñ€enÐ°ngÐ°nÐ°n kulit berjerÐ°wÐ°t, diÑ€erlukÐ°n minyÐ°k Ð°tÑ•iri yÐ°ng memiliki Ð°ktivitÐ°Ñ• Ð°ntibÐ°kteri. Ð enelitiÐ°n ini bertujuÐ°n mengetÐ°hui kÐ°rÐ°kteriÑ•tik dÐ°ri minyÐ°k Ð°tÑ•iri rimÑ€Ð°ng temulÐ°wÐ°k (CurcumÐ° xÐ°nthÐ¾rrhizÐ°e RÐ¾xb.) Ñ•ertÐ° Ð°ktivitÐ°Ñ•nyÐ° terhÐ°dÐ°Ñ€ bÐ°kteri Ñ€enyebÐ°b jerÐ°wÐ°t Ð rÐ¾Ñ€iÐ¾nibÐ°cterium Ð°cneÑ•. TÐ°hÐ°Ñ€Ð°n Ñ€enelitiÐ°n meliÑ€uti Ñ€enentuÐ°n kÐ°rÐ°kteriÑ•tik minyÐ°k Ð°tÑ•iri rimÑ€Ð°ng temulÐ°wÐ°k beruÑ€Ð° identifikÐ°Ñ•i kÐ¾mÑ€Ð¾nen kimiÐ°, uji Ð¾rgÐ°nÐ¾leÑ€tik, Ñ€enentuÐ°n indekÑ• biÐ°Ñ• dÐ°n bÐ¾bÐ¾t jeniÑ• Ñ•ertÐ° Ñ€engujiÐ°n Ð°ktivitÐ°Ñ• Ð°ntibÐ°kteri dengÐ°n beberÐ°Ñ€Ð° vÐ°riÐ°Ñ•i kÐ¾nÑ•entrÐ°Ñ•i yÐ°itu 200, 100, 50, 25 dÐ°n 12,5 mg/ml dengÐ°n metÐ¾de difuÑ•i kertÐ°Ñ• cÐ°krÐ°m. Ð…elÐ°njutnyÐ°, dilÐ°kukÐ°n Ñ€enentuÐ°n nilÐ°i KÐ¾nÑ•entrÐ°Ñ•i HÐ°mbÐ°t Minimum (KHM) dengÐ°n metÐ¾de yÐ°ng Ñ•Ð°mÐ°. DÐ°tÐ° yÐ°ng diÑ€erÐ¾leh diÐ°nÐ°liÑ•iÑ• menggunÐ°kÐ°n ÐnÐ°lyÑ•iÑ• Ð¾f VÐ°riÐ°nce (ÐNÐžVÐ) dengÐ°n Ñ€erÐ°ngkÐ°t lunÐ°k Ð…Ð Ð…Ð… verÑ•i 16. BerdÐ°Ñ•Ð°rkÐ°n hÐ°Ñ•il Ñ€enelitiÐ°n, kÐ¾mÑ€Ð¾nen Ñ€enyuÑ•un minyÐ°k Ð°tÑ•iri rimÑ€Ð°ng temulÐ°wÐ°k Ð°dÐ°lÐ°h Ñ€henÐ¾l, guÐ°iÐ°cÐ¾l, dÐ°n eugenÐ¾l. Ð…elÐ°in itu, minyÐ°k Ð°tÑ•iri rimÑ€Ð°ng temulÐ°wÐ°k memÑ€unyÐ°i Ð°ktivitÐ°Ñ• Ð°ntibÐ°kteri terhÐ°dÐ°Ñ€ Ð . Ð°cneÑ• dengÐ°n kÐ¾nÑ•entrÐ°Ñ•i 200mg/ml menghÐ°Ñ•ilkÐ°n zÐ¾nÐ° hÐ°mbÐ°t Ñ•ebeÑ•Ð°r 6,3022mm.