Tauhid dalam Terminologi Sufisme - Hamdani Anwar (Faculty of Ushuluddin Syarif Hidayatullah State Islamic University, 2000)
Tauhid adalah pokok keyakinan dalam Islam, yang juga menjadi dasar dari semua ajarannya. Akidah ini dimaksudkan untuk mengoreksi dan meluruskan kepercayaan manusia yang waktu itu dirasa sudah menyimpang jauh dari jalan Allah.