The Impact of Equal Employment Opportunity-Affirmative Action in U.S. and New Economic Policy in Malaysia on Employment and Reverse Discrimination - Embi, Muhammad Ali; Abd. Rahman, Norapiah (Pusat Kajian Civics Fakultas Ilmu-ilmu Sosial Universitas Negeri Padang, 2009)
Penggubalan polisi Equal Employment Opportunity-Affirmative Action (EEO-AA) bertujuan memastikan wujud keseimbangan peluang pekerjaan di antara kaum majoriti dan minoriti di Amerika Syarikat. Di Malaysia pula, Dasar Ekonomi Baru (DEB)diwujudkan bagi menyeimbangkan status ekonomi di antara pelbagai etnik. Kajian ini pertamanya bertujuan untuk menganalisis sejauhmana EEO-AA dan DEB dapat mencapai matlamat untuk menyeimbangkan peluang pekerjaan di Amerika Syarikat dan juga status ekonomi antara etnik di Malaysia.Â Keduanya, untuk menganalisis sama ada EEO-AA dan DEB ini menyebabkan berlakunya â€œreverse discriminationâ€. Hasil kajian mendapati EEO-AA hanya memberi impak yang kecil kepada golongan minoriti di Amerika Syarikat. Di Malaysia pula, DEB telah berjaya meningkatkan jumlah partisipasi Bumiputera di dalam pelbagai sektor. Manakala kedua-dua polisi tidak menyebabkan berlakunya â€œreverse discriminationâ€. Keywords: discrimination, affirmative action, equal employment opportunity, reverse discrimination