The State and Modernization Perspectives in Malaysia’s Development Planning - Abdul Aziz, Abdul Rahman (Pusat Kajian Civics Fakultas Ilmu-ilmu Sosial Universitas Negeri Padang, 2005)
Artikel ini memperkatakan tentang teori modernisasi dalam pembahasan konteks kenegaraan iaitu satu dari beberapa perspektif pembangunan sosio-ekonomi. Perspektif pemba-ngunan yang dijadikan acuan pembangunan adalah perspektif modernisasi, perspektif pergantungan dan perspektif ragam pengeluaran. Pada kebiasaannya pembentukan negara di negara-negara berkembang adalah sebagai perkembangan dari bekas tanah jajahan. Pada kasus Malaysia, di saat mencapai kemerdekaan tugas pemerintah anak negeri adalah untuk memulakan kerja-kerja perancangan pembangunan. Malaysia sebuah negara bekas jajahan British tidak terkecuali dari metod yang diamalkan oleh negara-negara berkembang yang lain. Malaysia memulakan program pembangunan dengan mengikuti perspektif modernisasi. Tujuan artikel ini adalah untuk mendefinisikan perspektif modernisasi, langkah-langkah modernisasi yang dijalankan oleh pemerintah dan impak modernisasi pada kehidupan bangsa. Â Kata kunci: perspektif modernisasi, negara,, masyarakat imigran (non-bumiputera), kampong (luar bandar) dan urbanisasi (bandar)