PENGARUH URBANISASI DALAM NOVEL CUCU TUK WALI MELALUI PENDEKATAN KEMASYARAKATAN - Selamat, Jumali Hj. (Balai Bahasa Jawa Timur, 2011)
Makalah ini menganalisis isu remaja dalam hubungannya dengan urbanisasi. Penelitin ini menumpukan kepada novel remaja Cucu Tuk Wali (1993) karya Abu Hassan Morad yang memaparkan gagasan pemikiran sastera dan kaitannya dengan kelompok masyarakat di luarnya. Apa yang dicitrakan dalam karya merupakan hakikat daripada realiti kehidupan manusia dalam masyarakatnya dan analisis ini mengaitkan gambaran dalam novel dengan pengaruh urbanisasi dalam bidang pertanian, perniagaan, dan pembangunan tanah. Aspek-aspek ini diteliti dengan tujuan melihat persoalan sosial yang terungkap dalam karya dengan realiti kehidupan masyarakat melalui pendekatan kemasyarakatan. Pendekatan ini melihat sastera sebagai alat pendedahan kepada segala persoalan yang wujud dan bertujuan mencari kebaikan dan kesejahteraan dalam masyarakat seperti yang dituntut oleh Islam. Pendekatan ini menekankan bagaimana pengarang memaparkan segala permasalahan kehidupan manusia menerusi idea, ideologi, dan daya kreativiti yang disajikan menerusi karya. Abstract: This article analyzes the adolescence issues and their relationship with urbanization. This analysis focuses on an adolescence novel, Cucu Tuk Wali (1993), by Abu Hassan Morad which delivers the ideas of literary thinking and their relation with the community outside through the community approach. This approach views literature as a tool to reveal all questions regarding the well being and harmonies according to the practice of the Islam. This approach also emphasizes on how the writer exposed problems in human life through their ideas, ideologies and creativities. Key Words: urbanization; novel; adolescence; society; reality