FALSAFAH PEMIKIRAN SASTERA ISLAM - Ahmad Nabil Amir (IAIN Padangsidimpuan, 2019)
Kertas ini mengkaji kefahaman tentang sastera Islam, gagasan dan falsafah kesusasteraan yang dibentuknya. Ia menyorot sejarah kemunculannya di rantau ini dan aliran perkembangannya di abad baru serta tokoh yang memperjuangkannya. Usaha mengenengah dan memperkasa sastera Islam telah dipelopori dengan penghasilan karya-karya sastera yang monumental yang berhasil mengetengahkan pemikiran sastera melayu dan kekuatan Islam yang mencorakkan perspektifnya. Kertas ini turut membahas isu dan tema yang bersangkutan seperti wacana sastera transendental, inklusivisme dan sebagainya.