Kurikulum Pendidikan Islam Para Sahabat: Satu Sorotan - Ahmad Firdaus Bin Mohd Noor; Khairunnisa A Shukor (Institut Agama Islam Negeri Kendari, 2019)
Kurikulum mempunyai pelbagai definisi mengikut pemikiran dan tafsiran para sarjana pendidikan. Definisi ini boleh dibahagikan kepada beberapa kategori. Antara kategorinya ialah berasaskan rancangan di peringkat sekolah, pendidikan, objektif, luas atau sempit, dan sebagainya. Walaubagaimanapun jangan kita lupa sejarah kedatangan Islam membawa satu kurikulum yang sangat lengkap dalam setiap aspek kehidupan. Kurikulum al-Quran, Hadis, Zaman Para Sahabat, Zaman Abbasiah, Zaman Umayyah, Zaman Fatimiyah hingga Uthmaniyah, dan pelbagai contoh kurikulum daripada pelbagai sarjana Islam. Kertas kerja ini membincangkan mengenai “Kurikulum Pendidikan Islam Zaman Sahabat