Membudayakan Sikap Positif dan Pemikiran Kreatif Terhadap Kewirausahaan di Kalangan Masyarakat Muslim: Satu Alternatif Kepada Penanggulangan Kemiskinan - Nazaruddin Ali Basyah (Sharia and Law Faculty, 2020)
Kajian ini dilaksanakan untuk membudayakan sikap positif dan pemikiran kreatif terhadap kewirausahaan di kalangan masyarakat muslim Selain itu kajian ini juga mempunyai tujuan mendalami pandangan masyarakat muslim yang berkaitan dengan faktor-faktor yang diberikan penekanan dalam memilih profesi wirausaha serta kepentingan memilih profesi wirausaha. Kajian ini juga akan mengupas persoalan konsep wirausaha dan kewirausahaan mengikut pandangan barat dan menurut perspektif Islam serta melihat perbedaan di antara kedua-dua perspektif tersebut. Selain itu akan dihuraikan juga kontribusi wirausaha dalam kalangan masyarakat muslim terhadap pembangunan ekonomi negara. Selanjutnya memperincikan kepentingan nilai dan etika Islam dalam usaha perniagaan serta menelusuri ciri-ciri keperibadian Nabi Muhammad SAW sebagai model wirausaha berjaya dan cemerlang yang sepatutnya menjadi contoh untuk setiap wirausaha muslim. Di akhir kajian, pengkaji mengemukakan beberapa usulan kepada pihak tertentu untuk diberi perhatian terhadap masalah yang dikaji seperti sistem pendidikan kewirausahaan di negara muslim.