ANALISA PERBANDINGAN MECHANICAL DAN ELECTRICAL PROPERTIES TERHADAP PENAMBAHAN JUMLAH KANDUNGAN OKSIGEN PADA BATANG TEMBAGA DIAMETER 8MM - Nanang Ruhyat; Agung Pramu Aji (Universitas Mercu Buana, 2013)
Kandungan oksigen sangatlah berpengaruh terhadap mekanikal dan electrical properties pada batang tembaga. Pengujian terhadap 4 (tiga) sample yang mempunyai kandungan oksigen yang berbeda memberikan hasil beberapa sifat mekanikal dan elektrikal yang berbeda, di antaranya sample 1 dengan kandungan oksigen 169.2 ppm mempunyai tensile strength 22.26 kg/mm2, regangan (elongation) 43.40%, modulus young 51.22kg/mm2, electrical conductivity 102.6%IACS, resistivity at 20°C 1.6796 µΩ.cm, sample 2 dengan kandungan oksigen 317.16 ppm mempunyai tensile strength 22.70 kg/mm2, regangan (elongation) 41.80%, modulus young 54.49 kg/mm2, electrical conductivity 101.80%IACS, resistivity at 20°C 1.6935 µΩ.cm, sample 3 dengan kandungan oksigen 387.18 ppm mempunyai tensile strength 23.42 kg/mm2, regangan (elongation) 40.50%, modulus young 57.81 kg/mm2, electrical conductivity 101.60%IACS, resistivity at 20°C 1.6954 µΩ.cm, sample 4 dengan kandungan oksigen 465.66 ppm mempunyai tensile strength 23.98 kg/mm2, regangan (elongation) 38.13%, modulus young 62.90 kg/mm2, electrical conductivity 101.13%IACS, resistivity at 20°C 1.7047 µΩ.cm.