PERKONGSIAN CABARAN PERASAAN DAN PEMIKIRAN KLIEN WANITA HIDUP BERSAMA SUAMI YANG BERPOLIGAMI - Samsiah Jayos; Nur Atikah Mohd Yadzi (Prodi Bimbingan dan Konseling Islam Fakultas Dawah dan Komunikasi UIN Ar-Raniry, 2018)
Kajian ini berkaitan dengan poligami tetapi dikhususkan kepada wanita Islam yang bermadu. Jika isu poligami ini dibahaskan, ia membuatkan kaum lelaki menyenanginya, manakala wanita mencemuhnya. Melalui poligami iaitu hidup bermadu pastinya akan mengalami pelbagai cabaran bagi seorang wanita. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengkaji cabaran yang dihadapi oleh wanita yang bermadu dalam aspek perasaan dan pemikiran. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dan reka bentuk kajian ini adalah reka bentuk kajian kes dengan menggunakan kaedah temu bual secara bersemuka. Hasil temu bual dirakam dengan video seterusnya diatur kepada bentuk transkrip dan dianalisa data kepada tema, sub tema dan sub sub-tema. Sampel kajian adalah bertujuan. Responden yang terlibat dalam kajian ini terdiri daripada wanita Islam yang sedang bermadu di sekitar Bukit Mertajam, Pulau Pinang di Semenanjug Malaysia dan Kota Samarahan di Sarawak, Malaysia Timur. Kajian ini melibatkan seorang responden yang merupakan isteri pertama sebagai kajian rintis. Seterusnya empat (4) orang responden sebenar yang terdiri daripada seorang isteri pertama, dua orang isteri kedua dan seorang isteri ketiga. Hasil kajian membincangkan dua (2) cabaran yang dihadapi oleh wanita bermadu iaitu perasaan dan pemikiran. Dari segi perasaan yang dihadapi oleh wanita bermadu iaitu dikenalpasti ada lapan (8) iaitu marah, sakit hati, cemburu, takut, malu, gembira, dihargai dan sayang. Manakala, cabaran dari segi pemikiran terdiri dari enam (6) sub sub-tema iaitu berkaitan dengan agama, jodoh, anak-anak, prinsip hidup, pasrah dan redha. Secara keseluruhannya, kajian ini adalah untuk mengetahui dan memberikan sedikit sebanyak gambaran tentang cabaran perasaan dan pemikiran yang dihadapi oleh wanita yang bermadu terhadap kaunselor dan masyarakat. Selain itu, kajian ini perlulah diperluaskan lagi pada masa akan datang agar keluarga, kaunselor dan masyarakat mendapat pemahaman yang lebih mendalam mengenai isu ini dengan harapan klien khusus seperti golongan ini dapat dibantu dengan lebih berkesan kerana cabaran perasaan dan pemikiran ini jika tidak ditangani dengan penuh berhikmah akan memberi impak yang negative kepada klien wanita yang bermadu seperti kemurungan dan tekanan dalam kehidupan mereka. Kata kunci: Penerokaan, cabaran, klien, wanita, poligami dan bermadu.