Penyakit Lelaki: Kajian Berdasarkan Kitab-Kitab Tib Melayu Terpilih - Abdul Razak Abdul Karim (Masyarakat Pernaskahan Nusantara (The Indonesian Association for Nusantara Manuscripts, Manassa), 2019)
Abstract: One of the most well-known diseases in any of the scriptures is that of men. It can be said that there is no book on this issue that does not address the problem of this type of disease as most traditional practitioners are male. Therefore, men's disease is a priority and an important part of most Kitab Tib. In this paper we will discuss various men's diseases that are found in most tib books as well as the treatment methods and prohibitions that a patient should follow. In this study several books of tib are used, including the Tibetan Collection of the University of Malaya with MSS254 and MSS172, the National Library of Malaysia collection number MSS2219. Two books from Pontianak and also from Odor, Buton are also used in this research data. The selection of these manuscripts is a comparison to look at the similarities and differences between traditional medicine practitioners in dealing with men's disease. An analysis of the names of the diseases, the methods of treatment used and also the taboos found in these books of tib will be described in this paper. — Abstrak: Salah satu daripada keuzuran atau penyakit yang popular dan banyak terdapat dalam mana-mana kitab tib ialah penyakit golongan lelaki. Boleh dikatakan tidak ada kitab tib yang tidak menyentuh masalah penyakit golongan ini memandangkan kebanyakan pengamal perubatan tradisional merupakan golongan lelaki. Oleh yang demikian, penyakit golongan lelaki menjadi keutamaan dan perkara penting dalam kebanyakan kitab-kitab tib.Dalam makalah ini akan dibincangkan pelbagai penyakit golongan lelaki yang terdapat dalam kebanyakan kitab tib dan juga kaedah rawatan serta pantang larang yang perlu dipatuhi oleh seseorang pesakit itu. Dalam kajian yang dilakukan beberapa buah kitab tib digunakan, antaranya Kitab Tib Koleksi Universiti Malaya dengan nombor MSS254 dan MSS172, kitab tib koleksi Perpustakaan Negara Malaysia dengan nombor MSS2219. Dua buah kitab tib dari Pontianak dan juga dari Bau-bau, Buton juga digunakan dalam data kajian ini. Pemilihan naskah-naskah ini adalah sebagai perbandingan untuk melihat persamaan dan juga perbezaan pengamal perubatan tradisional dalam menangani masalah penyakit golongan lelaki. Analisis dari segi nama-nama penyakit, kaedah rawatan yang digunakan dan juga pantang larang yang terdapat dalam kitab-kitab tib ini akan dihuraikan dalam makalah ini.