Naskah Persuratan Melayu: Pemeliharaan dan Digitalisasi di Malaysia - Nur Asyikin; Normalina Normalina (Masyarakat Pernaskahan Nusantara (The Indonesian Association for Nusantara Manuscripts, Manassa), 2019)
Abstract: Malay manuscripts have been widely concerned through research and studies by Malaysian scholars, as well as most of the world's scholars. Finding shows that, the heritage of Malay literary contains variety of valuable knowledge and symbolizing the nation’s civilization that must be preserved for the benefit of the future generation. The Malay literary heritage documentation is important in displaying the diversity, style and genre of Malay writings and able to streamline the history of Malay knowledge, especially in Malay literature. This led to encourage efforts in ensuring this valuable copies remain conserve through preservation and digitalization activities so it’s not drowning in time and circumstances, also only remain of history that is undescribed, and face various factors that can cause to damage. Researcher focused on the efforts and methods of preservation and digitization of Malay manuscripts especially in Malaysia. In addition, discussing the challenges and problems faced. This study will proposes some measures as a guide of the institutions, collectors and owners of the manuscripts that lead to the discovery of new knowledge. — Abstrak: Naskhah persuratan Melayu telah mendapat perhatian dari segi kajian oleh para sarjana Malaysia, mahupun sebahagian besar sarjana dunia. Hasil penelitian menunjukkan warisan khazanah persuratan Melayu, menyimpan pelbagai ilmu yang tidak ternilai harganya dan merupakan lambang tamadun dan peradaban bangsa yang perlu dipulihara untuk dimanfaatkan oleh generasi alaf baru. Warisan dokumentasi persuratan Melayu penting dalam menampilkan kekayaan ragam dan genre penulisan orang Melayu serta merangkaikan sejarah ilmu orang Melayu khususnya dalam persuratan Melayu. Hal ini mendorong usaha memastikan naskhah bernilai ini kekal terjaga melalui aktiviti pemuliharaan dan pendigitalan agar tidak tenggelam ditelan zaman dan keadaan, dan hanya kekal dalam lipatan sejarah yang tidak dihuraikan serta berdepan dengan pelbagai faktor yang boleh menyebabkan kerosakan. Pengkaji memberi tumpuan tentang usaha serta kaedah pemuliharaan dan pendigitalan naskhah persuratan Melayu khususnya di Malaysia. Di samping itu, membincangkan juga tentang cabaran dan permasalahan yang dihadapi dalam menyelamatkan naskhah khazanah ini. Kajian dan penelitian ini mengemukakan cadangan untuk dijadikan panduan kepada institusi penyimpan dan pemilik naskhah yang membawa kepada penemuan ilmu baru.