PENGARUH PERPUTARAN PERSEDIAAN DAN PERPUTARAN PIUTANG TERHADAP LIKUIDITAS PT ELANG MAHKOTA TEKNOLOGI TBK PERIODE TAHUN 2009-2017 - Bulan, Oktrima (Prodi Manajemen Fakultas Ekonomi Universitas Pamulang, 2020)
Kajian ini bertujuan untuk menentukan kesan perolehan inventori terhadap kecairan (CR) di PT Elang Mahkota Teknologi Tbk dalam tempoh 2009-2017, untuk menentukan kesan perolehan yang akan diterima oleh kecairan (CR) di PT Elang Mahkota Teknologi Tbk dalam tempoh 2009-2017 dan untuk mengetahui kesan perolehan inventori dan perolehan akaun yang boleh diterima bersama pada kecairan (CR) di PT Elang Mahkota Teknologi Tbk untuk tempoh 2009-2017. Kaedah penyelidikan yang digunakan adalah kuantitatif deskriptif.Data yang digunakan adalah data sekunder dalam bentuk penyata kewangan PT Elang Mahkota Teknologi Tbk untuk tempoh 2009-2017. Kaedah analitik yang digunakan adalah ujian asumsi klasik, analisis regresi linear berganda, pekali korelasi, pekali penentuan, dan ujian hipotesis dengan ujian t dan ujian F menggunakan versi SPSS 25.0.Keputusan menunjukkan tiada kesan ketara perolehan inventori terhadap kecairan, tidak terdapat pengaruh penting terhadap perolehan akaun yang belum diterima, dan tidak terdapat kesan yang signifikan antara perolehan inventori dan perolehan akaun yang boleh diterima bersama pada kecairan. Kadar sumbangan perolehan inventori dan perolehan hutang kepada kecairan adalah 34.4%. Sementara baki 65.7% oleh pembolehubah lain (faktor atau nisbah kewangan lain) tidak diperiksa. Perolehan inventori dan akaun perolehan belum terima ke arah kecairan mempunyai hubungan yang sangat sederhana.Kata Kunci : Perputaran Persediaan; Perputaran Piutang; dan Likuiditas.