RERAWATAN SOSIOKULTURAL KRAMA BALI RING SATUA BALI SANE KAPUPULANG OLIH I MADE SUBANDIA LAN PAIKETANNYANE RING PANGAJAHAN SASTRA BALI - ., Ni Komang Erawati; ., I Nyoman Yasa, S.Pd., M.A.; ., Dra. Sang Ayu Putu Sriasih,M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilikan puniki nguningayang indik: (1)rerawatan sosiokultural sane marupa dresta lan tattwa taler, (2) paiketan pangajahan sastra Bali ring buku pupulan satua Khasanah Cerita Rakyat Bali olih I Made Subandia sane katilikin olih panilik. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Subjek ring tetilikan puniki pupulan â€œSatua Baliâ€ sane kapupulang olih I Made Subandia. Objek tetilikan inggih punika rerawatan sosiokultural krama Bali lan paiketannyane sareng pangajahan sastra Bali ring satua Bali sane kapupulang olih I Made Subandia. Pamupulan data nganggen kramaning studi dokumen inggih punika marupa kartu data. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1) dresta lan tattwa sane wenten ring buku pupulan satua Khasanah Cerita Rakya Bali olih I Made Subandia sane ngunggahang kawentenan krama Bali ring serahina-rahina dahat mapaiketan ring daging 12 satua sane katilikin. Satua sane katilikin ngranjing ring pahan dongeng sane akehnyane 12 satua. Sane ngawinang pahan dongeng sane katilikin tan lian wantah, kawentenan krama Bali ring satua dahat mapaiketan sareng kawentenan krama Bali ring wawidangan parikraman. (2) Paiketan sareng pangajahan sastra Bali inggih punika sakancan daging satua ngicenin sasuluhan ring pangwacen, sumangdene uning maparilaksana sane anut ring kahuripan puniki. Malarapan antuk punika dahat mawiguna pisan majeng ring para pangwacen ritatkala keanggen sasulu maparilaksanah, majalaran malajahin daging-daging satua Bali sekancan dresta lan tattwanyane. Kata Kunci : Dresta, tattwa, sosiokultural, satua bawak This study was aimed at describing about (1) the socio-cultural description in the form of culture and philosophy, and also (2) the relationship with Balinese Language Teaching from the collection of Bali story entitled â€œ Khasanah Cerita Rakyat Baliâ€ by I Made Subandia. The research design of this study was descriptive qualitative. The subject for this study was collection of Balinese Stories by I Made Subandia. Meanwhile, the object for this study was the socio-cultural description in the form of culture and philosophy, and also the relationship with Bali Language Teaching from the collection of Bali story entitled â€œ Khasanah Cerita Rakyat Baliâ€ by I Made Subandia. Documentation study technique with Data Card was used to collect the data. The result reveals that (1) the culture and philosophy within the book story entitled Kasanah Cerita Rakyat Bali by I Made Subandia described about Balinese peopleâ€™ daily activities which was found from 12 stories in the book, (2) the relationship with Bali Language Teaching was all the stories give good model for the readers about how the readers behave in their daily life. In conclusion, this study is very beneficial for the readers as the reflection for their behavior and attitude in their daily life through the description of culture and philosophy in Balinese stories. keyword : culture, pilsafat, sociocultural, storis Bali