NUREKSAIN ANGGAH UNGGUHING BASA BALI SAJERONING ACARA MABASA BALI RING RADIO CITRA BALI FM SINGARAJA - ., I Gusti Agung Ayu Weli Supriyanti; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd; ., Dra. Made Sri Indriani, M.Hum. (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilikan kualitatif puniki matetujon nelatarang indik (1) anggah-ungguhing basa Bali sane kaanggen sajeroning acara mabasa Bali ring radio Citra Bali 98,7 FM Singaraja, (2) kawentenan anggah-ungguhing basa Bali sajeroning acara mabasa Bali ring radio Citra Bali 98,7 FM Singaraja, miwah (3) pikobet sane karasayang panyiar ritatkala siaran nganggen anggah-ungguhing basa Bali sajeroning acara mabasa Bali ring radio Citra Bali 98,7 FM Singaraja. Jejering tetilikan puniki acara mabasa Bali ring radio Citra Bali 98,7 FM Singaraja. Ring tetilikan puniki nganggen kalih kramaning mupulang data inggih punika kramaning sadu wicara lan dokumentasi. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1) anggah-ungguhing basa Bali sane kaanggen inggih punika (a) basa Bali alus, (b) basa Bali madia, (c) basa Bali andap. (2) kawentenan anggah-ungguhing basa Bali sajeroning acara mabasa Bali ring radio Citra Bali inggih punika (a) basa Bali alus 144 bebaosan, (2) Bali madia 14 bebaosan, (3) basa Bali andap 9 bebaosan. (3) pikobet sane karasayang panyiar ritatkala siaran nganggen anggah-ungguhing basa Bali sajeroning acara mabasa Bali ring radio Citra Bali inggih punika (a) kaweruhan basa Bali, (b) kaweruhan kosabasa Bali, (c) kaweruhan indik anggah-ungguhing basa Bali. Piteket ring tetilikan puniki mangda pikobet sane kapanggihin sayuakti katepasin antuk nelebin indik basa Bali. Kata Kunci : anggah-ungguhing basa, mabasa Bali, radio This qualitative study aimed to describe (1) anggah ungguhing Balinese language used in speaking event in radio Citra Bali Singaraja 98.7 FM, (2) the existence of anggah-ungguhing language Bali in Bali speaking event in radio 98.7 FM Citra Bali Singaraja, (3) The problems faced by broadcasters when broadcasting using anggah-ungguhing language Bali in Bali speaking event in radio 98.7 FM Citra Bali Singaraja. This research subject speaking event in radio Citra Bali Bali. In this study used two methods of data collection, documentation method and interview. Results of this study were (1) anggah-ungguhing Balinese language used is (a) refined Balinese language, (b) the language of central Bali, (c) Bali coarse language. (2) the existence of anggah-ungguhing Balinese language in speaking event in radio Citra Bali Bali namely (a) 144 talks refined Balinese language, (b) the language of central Bali 14 talks, (c) the language Bali roughly 9 talks. Problems faced by broadcasters when broadcasting using anggah-ungguhing Balinese language in speaking event in radio Citra Bali Bali is, (a) the language knowledge of Bali, (b) knowledge of the language vocabulary Bali, (c) the existence of anggah-ungguhing Balinese language. Suggestions of this study was found problems really be solved by studying about Balinese language. keyword : anggah-ungguhing language, Bali speaking, radio