CAMPUHAN PRALAMBANG BASA (CAMPUR KODE) RING RUBRIK BALI ORTI PAMIJILAN OKTOBER-DESEMBER 2014 - ., Gusti Ayu Putu Novi Widya Utami; ., Dra. Made Sri Indriani, M.Hum.; ., I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum. (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilikan sane mamurda Campuhan Pralambang Basa (Campur Kode) ring rubric Bali Orti Koran Bali Post pamijilan Oktober-Desember 2014 madue tetujon (1) nelatarang soroh campuhan pralambang basa (campur kode) sane kaanggen ring rubrik Bali Orti koran Bali Post pamijilan Oktober-Desember 2014, miwah (2) nelatarang pakrana sane ngawinang kawentenan campuhan pralambang basa (campur kode) ring sajeroning rubrik Bali Orti koran Bali Post pamijilan Oktober-Desember 2014. Rerincikan tetilikan sane kaanggen ring tetilikan puniki inggih punika deskriptif kualitatif. Jejering tetilikan puniki wantah rubrik Koran Bali Orti Koran Bali Post pamijilan Oktober-Desember 2014. Panandang tetilikan puniki wantah campuhan pralambang basa (campur kode). Kramaning tetilikan sane kaanggen kramaning praktiyasa sane kawantu antuk teknik baca, simak, catat lan kramaning dokumentasi. Piranti tetilkan sane kaanggen wantah kartu data. Data tureksa sane kaanggen inggih punika reduksi data, nyorohang data (klasifikasi data), nyinahang data (deskripsi data) lan pamicutetan (kesimpulan). Pikolih tetilik puniki (1) campuhan pralambang basa (campur kode) ke dalam marupa 319 kruna, 46 frase, 21 baster , lan 1 idiom, (2) campuhan pralambang basa (campur kode) ke luar marupa 16 kruna , 3 frase, 2 baster , lan 1 idiom, (3) campuhan pralambang basa (campur kode) campuran wenten 8 marupa kruna lan frase. Kata Kunci : campur kode, koran, Bali orti The study, entitled Campuhan Pralambang Basa (code mixing) in the Bali Orti rubric on Bali Post newspaper edition October to Desember 2014 was aimed at (1) describing the types of code mixing found in the Bali Orti rubric on Bali Post newspaper edition October to December 2014 and (2) explaining the factors causing the code mixing in the rubric. This study was designed as descriptive qualitative study. The subject of this study was Bali Orti rubric on Bali Post newspaper edition October to December 2014 mean while the object was code mixing. The methods used were observation completed with read, observe, note technique and documentation. The instrument used was data card. The method of data analysis used was data reduction, data classification, data description, and conclusion. The results of this study were (1) inner code mixing in form of word 319, in form of phrase 46, in form of baster 21, and in form of idiom 1, (2) outer code mixing in form of word 16, phrase 3, baster 2, and idiom 1, (3) hybird code mixing there were 8 on form of word and phrase. keyword : code mixing, newspaper, Bali orti