TETILIKAN STRUKTUR FORMA, INSTRINSIK LAN NILAI-NILAI RING GEGURITAN JAYAPRANA - ., Putu Riska Zanela; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Penelitian ini bertujuan untuk mendeskripsikan tentang (1) struktur forma yang terdapat dalam geguritan Jayaprana, (2) unsur intrinsik yang terdapat dalam geguritan Jayaprana, dan (3) nilai-nilai yang terdapat dalam geguritan Jayaprana. Subjek penelitian ini adalah geguritan Jayaprana. Objek dalam penelitian ini adalah struktur forma, instrinsik dan nilai-nilai yang terdapat dalam geguritan Jayaprana. Penelitian ini menggunakan rancangan penelitian kapustakaan dan menggunakan dua metode pengumpulan data yaitu : metode dokumentasi dan teknik baca catat. Analisis data yang digunakan adalah identifikasi data, reduksi data, klasifikasi data, deskripsi data, interpretasi, lan penyimpulan. Hasil dari penelitian ini adalah (1) struktur forma yaitu : kesalahan dalam guru wilangan dan guru dingdong, (2) unsur instrinsik yang terdapat dalam geguritan Jayaprana yaitu : judul, tema, alur, tokoh dan wataknya, latar, basa basita dan gaya bahasa, dan amanat. (2) Nilai-nilai yang terdapat dalam geguritan Jayaprana, yaitu : nilai filsafat, nilai etika, nilai estetika dan nilai pendidikan karakter, yaitu : jujur, toleransi, disiplin, rasa ingin tahu, cinta damai dan tanggung jawab. karena skripsi jurusan Pendidikan Bahasa Bali menggunakan Bahasa Bali, maka kami sertakan abstrak yang menggunakan bahasa Bali. KUUB Tetilik puniki matetujon anggen nlatarang indik (1) struktur forma sane wenten ring geguritan Jayaprana, (2) unsur instrinsik sane wenten geguritan Jayaprana, lan (3) nilai-nilai sane wenten ring geguritan Jayaprana. Jejering tetilik puniki inggih punika geguritan Jayaprana. Panandang tetiliknyane inggih punika struktur forma, unsur instrinsik lan nilai-nilai sane wenten ring geguritan Jayaprana. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik Kapustakaan santukan tetilik puniki ngeninin indik daging cakepan. Ring tetilik puniki nganggen kalih kramaning mupulang data inggih punika kramaning dokumentasi lan teknik baca catat. Data tureksa sane kaanggen minakadi: identifikasi data, reduksi data, klasifikasi data, deskripsi data, interpretasi, lan penyimpulan. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika (1) struktur forma sane marupa kaiwangan indik guru wilangan lan guru guru dingdong, (2) unsur instrinsik sane wenten ring geguritan Jayaprana wenten papitu, minakadi: murda, unteng, lelintihan, pragina, setting, basa basita lan gaya basa, lan piteket. (3) nilai-nilai sane wenten ring geguritan Jayaprana wenten patpat (4) minakadi : nilai filsafat, nilai etika, nilai estetika lan nilai pendidikan karakter sane wenten nem (6) minakadi: jujur,toleransi, disiplin, rasa ingin tahu, cinta damai lan tanggung jawab. Kruna anceng : struktur forma, instrinsik, nilai-nilai, geguritan. Kata Kunci : struktur forma, instrinsik, nilai-nilai, geguritan. This study aimed at describing (1) the forma structure contained in geguritan Jayaprana, (2) the intrinsic elements contained in geguritan Jayaprana, and (3) the values contained in geguritan Jayaprana. The subject of this study was geguritan Jayaprana. The objects of this study were the forma structure, intrinsic and values contained in geguritan Jayaprana. This study was designed using research literature because this study aimed at describing the contents of geguritan. This study used three methods of data collection those were: documentation method and read note techniques. The data analysis used were (1) data identification, (2) data reduction, (3) data classification, (4) data description, (5) interpretation, (6) inference. The results of this study were (1) the forma structure found in geguritan Jayaprana, (2) there were seven (7) intrinsic elements found in geguritan Jayaprana, namely: title, theme, plot, character and characteristic, background, basa basita and style of language, and mandate. (2) There were four (4) values found in geguritan Jayaprana (4), namely: the philosophical value, ethical value, aesthetic value and educational characters value which consist of six (6), namely: honesty, tolerance, discipline, curiosity, love peace and responsibility. keyword : forma structure, intrinsic values, geguritan