MEDIA VISUAL I CANDRAMAWA KAANGGEN NINCAPAN KAWAGEDAN SISIA NYURAT KEKAWIAN MAAKSARA BALI KELAS VIII A SMP NEGERI 2 MARGA - ., I Putu Agus Erman Pradnyana; ., Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S.; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2016)
Tetilikan puniki madue tetujon, (1) natarang tata titi paplajahan sajeroning ngawigunayang media visual I Candramawa kaanggen nincapang kawagedan sisia nyurat kekawian maaksara Bali, (2) natarang kawagedan sisia nyurat kekawian maaksara Bali sesampun ngawigunayang media visual I Candramawa, lan (3) natarang penampen sisia ring media visual I Candramawa kaanggen nincapang kawagedan sisia nyurat kekawian maaksara Bali. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilikan tindakan kelas (PTK). Jejering tetilikan inggih punika guru lan sisia kelas VIII A SMP Negeri 2 Marga. Penandang tetilikan puniki inggih punika, (1) media visual I Candramawa, (2) kawagedan sisia nyurat kekawian maaksara Bali, lan (3) penampen sisia ri kala ngawigunayang media visual I Candramawa kaanggen nincapang kawagedan sisia nyurat kekawian maaksara Bali. Kramaning mupulang data sane kaanggen ring tetilikan puniki inggih punika kramaning praktiasa, kramaning tes, lan kramaning kuisioner. Data tetilikan puniki katureksa nganggen teknik deskriptif kualitatif lan deskriptif kuantitatif. Pikolih tetilikan puniki nyihnayang, (1) wenten makudang-kudang tata titi sane manut sajeroning ngawigunayang media visual I Candramawa kaanggen nincapang kawagedan sisia nyurat kekawian maaksara Bali kelas VIII A SMP Negeri 2 Marga. Minakadi : nelebin, nglimbakang, lan nyekenang miwah sane lianan. (2) media visual I Candramawa prasida nincapang kawagedan sisia nyurat kekawian maaksara Bali. Ring siklus I rata-rata nilai sisia 70, nglantur wenten penincapan ring siklus II antuk rata-rata 80. (3) saking pikolih penampen sisia ring siklus I lan siklus 2 polih rata-rata 90 sane nyawis cumpu ring sajeroning peplajahan sane ngawigunayang media visual I Candramawa.Kata Kunci : media visual, nyurat, aksara Bali This study aimed (1) Describe the steps of applying I Candramawa visual media to improve students essay writing use aksara Bali, (2) Describe students ability in writing essay using aksara Bali after using I Candramawa visual media (3) Describe students response toward I Candramawa visual media to improve students’ essay writing using aksara Bali. This research was used classroom action research (PTK). The subjects of this research were the teacher and the students in grade VIII A of SMP Negeri 2 Marga. The object of this research was (1) I Candramawa visual media (2) students’ ability in essay writing using aksara Bali, and (3) the students’ response toward in using I Candramawa visual media to improve students essay writing using aksara Bali. The methods of data collection in this study were observation, test, and questionnaire. The data of this research was examined using qualitative and quantitative descriptive technique. The result of this study shows that (1) there are many steps to develop students’ essay writing using aksara Bali in using I Candramawa visual media. (2) I Candramawa visual media could improved students’ essay writing in using aksara Bali. From the 1st cycle the average of students value was 70, there was an increase in 2nd cycle to an average of 80 (3) the result of students’ response, 1st cycle was 90 or agree and 2nd cycle was 94 or very good, from learning using I Candramawa visual media.keyword : visual media, writing, aksara Bali