SESELEH TATA WANGUN JRONING KRIYA SASTRA LAN SOSIOLOGI PANGAWI RING NOVEL SING JODOH RERIPTAN I MADE SUGIANTO - ., Ni Luh Putu Ekayanti Savitri; ., Prof. Dr.Ida Bagus Putrayasa,M.Pd; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilikan puniki madue tetujon mangda prasida uning indik (1) tata wangun jroning sane wenten ri sajeroning novel Sing Jodoh miwah (2) paiketan sosiologi pangawi novel Sing Jodoh. Tetilikan puniki kalaksanayang antuk palihan tetilikan deskriptif kualitatif. Sane dados jejering ring tetilikan puniki inggih punika buku novel â€œSing Jodohâ€ reriptan I Made Sugianto. Sane dados panandang inggih punika wangun jroning lan sosiologi pangawi novel â€œSing Jodohâ€. Ring tetilikan puniki nganggen tiga kramaning mupulang data, inggih punika kramaning studi pustaka, kramaning wicara lan dokumentasi. Ring pamargi tetilik deskriptif kualitatif kalaksanayang petang dudonan data tureksa inggih punika reduksi data, panyorohan, nelatarang data, miwah pamicutet. Pikolih saking tetilikan puniki nyantenang indik (1) wangun jroning sane wenten ring novel Sing Jodoh inggih punika unteng, lelintihan, rerawatan, pragina lan pangabah-abahnyane, basa basita, sudut pandang, miwah piteket. (2) Paiketan sosiologi pangawi novel Sing Jodoh wenten tigang paiketan inggih punika latar belakang sosial budaya pengawi, krama pangwacen sane jagi katuju, lan geginan pangawi.Kata Kunci : wangun jroning, sosiologi pangawi, novel This research purposed (1) intrinsic element in the novel Sing Jodoh and (2) Sing Jodoh sociology novelist relationship. This research used qualitative descriptive research program plan. The subject of this research is a novel book Sing Jodoh by I Made Sugianto. The object of this research is intrinsic elements and sociology novelist Sing Jodoh. This research used three data collection methods, that is method of literature study, interview method, and documentation method. In the research qualitative descriptive using four data analysis, that is data reduction, data classification, data description, and inference. The result in this research was (1) intrinsic element in the novel Sing Jodoh is the theme, plot, setting, character and characterization, style of language, point of view, and mandate. (2) The relationship of sociology novelist Sing Jodoh there are three, namely socio-cultural background of the author, the reader addressed, and the livelihood of authors.keyword : intrinsic elements, sociology author