RERAWATAN PIKOBET KRAMA BALI RING NOVEL UUG OLIH I NYOMAN MANDA: SESELEH SOSIOLOGI SASTRA - ., Putu Mela Sari Dewi; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd; ., I Nyoman Yasa, S.Pd., M.A. (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilik puniki matetujon mangda prasida nelebin (1) wangun jroning lan (2) rerawatan pikobet krama Bali sane munggah ring novel â€œUugâ€. Tetilik puniki kalaksanyang antuk palihan tetilik deskriptif kualitatif. Jejering tetilik puniki inggih punika novel sane mamurda â€œUugâ€, karya I Nyoman Manda. Sane dados panandang ring tetilik puniki inggih punika wangun jroning lan rerawatan pikobet krama Bali sane munggah ring novel â€œUugâ€.Kramaning mupulang data sane kaanggen ring tetilik puniki inggih punika kramaning dokumentasi lan kramaning pratiyaksa. Data tureksa ring tetilik puniki ngangge kramaning deskriptif kualitatif. Pikolih saking tetilik puniki, minakadi: (1) Wangun jroning novel sane mamurda â€œUugâ€, kawangun olih: unteng, lelintihan, setting, genah sang pangawi, pragina lan paabah-abahnyane, basita paribasa, lan piteket. (2) Rerawatan pikobet krama Bali sane munggah ring novel â€œUugâ€ inggih punika pikobet ngeninin indik: (a) lalu-lintas lan kemacetan, (b) konsumtivisme, (c) KKN (Korupsi, Kolusi, Nepotisme), (d) demonstrasi, (e) alih fungsi lahan, (f) pangrencana tata ruang, (g) reklamasi, (h) ekonomi, (i) perselingkuhan, (j) tawuran remaja, (k) kahuripan maagama, (l) kawijakan pemerintah, (m) kawentenan Basa Bali, (n) hukum waris adat Bali, (o) pemeliharaan infrastruktur, (p) perjudian, (q) spirit idup, lan (r) biuta kulawarga. Malarapan saking indike punika prasida kauningin yening kawentenan jagat Bali ring aab mangkin sampun sayan uug. Piteket ring sajeroning tetilik puniki, majeng ring sang pangwacen kaaptiang sumangdane prasida nelebin wangun jroning ring sajeroning karya sastra lan nincapang malih ngwacen kriya sastra Bali saantukan akeh madaging guna sarat turmaning prasida kadadosang sasuluh lan titi pangancan ri tatkala ngamargiang kahuripan. Kata Kunci : Rerawatan Pikobet, Krama Bali, Novel This study aims to describe (1) the intrinsic elements and (2) description of the problems the people of Bali are contained in the novel