SESELEH MUSTIKANING AJAH-AJAHAN PAWATEKAN RING PUPULAN CERPEN AWENGI RING HOTEL SENTRAL MANUT TATWA BUDAYA BALI (TRI HITA KARANA) PINAKA PANGREMBA BANGSA - ., Gede Merdina Budi y; ., Drs. I Nyoman Merdhana, M.Pd; ., Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M. (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilik puniki matetujon nlatarang indik (1) mustika ajah-ajahan pawatekan ring pupulan cerpen â€œawengi ring hotel sentralâ€(2) paiketan Tri Hita Karana sareng mustika ajah-ajahan pawatekan ring pupulan cerpen â€œawengi ring hotel sentralâ€. Subjek (jejering) tetilik puniki inggih punika pupulan cerpen â€œawengi ring hotel sentralâ€. Objek (panandang) tetilikanyane inggih punika mustikaning ajah-ajahan pawatekan lan paiketan Tri Hita Karana sareng mustika ajah-ajahan pawatekan. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Ring tetilik puniki nganggen kalih kramaning mupulang data inggih punika 1) kramaning dokumentasi lan 2) kramaning wawancara (saduwicara).Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) reduksi data, (2) klasifikasi data, (3) deskripsi data, (4) interpretasi data, (5) panyutet. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika (1) mustika ajah-ajahan pawatekan ring pupulan cerpen â€œawengi ring hotel sentralâ€ wenten patbelas minakadi: jujur(arjawa), toleransi (awiwahara),religius(parama tatwa), kerja keras(teleb makarya),kreatif (seneng ngawi), rasa ingin tahu (rasa meled uning),menghargai prestasi (ngajiang jayanti jadma siosan),bersahabat (makumanyama),cinta damai (santhi rasa), senangmembaca(oneng ngwacen), peduli lingkungan (urati ring palemahan), peduli sosial (urati ring pawongan), bertanggung jawab(eling ring swadharma) lan mandiri (ngraga). Paiketan Tri Hita Karana sareng mustika ajah-ajahan pawatekan inggih punika parhyangan mapaiketan sareng mustika ajah-ajahan pawatekan religius (parama tatwa), pawongan mapaiketan sareng mustika ajah-ajahan pawatekan jujur(arjawa), toleransi (awiwahara),kerja keras(teleb makarya),kreatif (seneng ngawi), rasa ingin tahu (rasa meled uning),menghargai prestasi (ngajiang jayanti jadma siosan),bersahabat (makumanyama),cinta damai (santhi rasa), senangmembaca(oneng ngwacen), peduli sosial (urati ring pawongan), bertanggung jawab(eling ring swadharma) lan mandiri (ngraga)lan palemahan mapaiketan sareng mustika ajah-ajahan pawatekan peduli lingkungan (urati ring palemahan). Kata Kunci : Ajah-ajahan pawatekan, Tri HitaKarana, cerpen The Purpose of this research is to descibe (1) the value of character education that is exist in Short Story â€œAwengi Ring Hotel Sentralâ€, (2) The relation between Tri Hita Karana with the value of character education in Short Story â€œAwengi Ring Hotel Sentral.â€ The subject of this research is the collection of Short Story â€œAwengi Ring Hotel Sentral.â€ The Object of this research is the value of character education and its relation to Tri Hita Karana. This research applies descriptive qualitative. The method of data aggregation that is applied in this research is documentation method. The method of data analysis that is used is (1) data reduction, (2) classification of data, (3) Description of data, (4) data interpretation (5) Conclusion. There will be 14 values of character education as The result of this research towards the colection of Short Story â€œAwengi Ring Hotel Sentralâ€, they are honest, tolerance, religious, hardwork, creativity, curiousity, achievement, friendship, delight in reading, self awareness to the environment, awareness to the society, responsibility, independence. The relation between Tri Hita Karana with the value of character education is for example, parhyangan is related to the calue of character education, that is religious. Pawongan is related to honesty,tolerance, hardwork, creativity, curiousity, achievement, friendship, delight in reading, self, awareness to the society, responsibility, independence. Palemahan is related to awareness to the environment that is exist in the value of character educationkeyword : Character education, Tri HitaKarana, short story