KAWENTENAN CAMPUH KODE RING PUPULAN TEMBANG POP BALI BAHAGIA ITU SEDERHANA OLIH LEEYONK SINATRA - ., Ida Ayu Kade Widiastuti; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd; ., Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M. (Universitas Pendidikan Ganesha, 2016)
Tetilikan kualitatif puniki matetujon (1) nlatarang soroh campuh kode sane kaanggen ring sajeroning pupulan tembang pop Bali druen Leeyonk Sinatra sane kapalih dados kalih (a) campuh kode manut pawiwit basa miwah (b) campuh kode manut kerta basa. (2) nlatarang parindikan sane ngawinang wentennyane campuh kode ring sajeroning pupulan tembang pop Bali druen Leeyonk Sinatra. Jejering tetilikan puniki inggih punika pupulan tembang pop Bali Bahagia Itu Sederhana olih Leeyonk Sinatra miwah indik panandangnyane inggih punika campuh kode. Ring data tureksa saking tetilikan puniki nganggen deskriptif kualitatif sane marupa reduksi data, pangwedar data miwah pamicutet (verifikasi). Pikolih saking tetilikan puniki inggih punika (1) soroh campuh kode sane kapalih dados kalih inggih punika (a) campuh kode manut pawiwit basa kapolihang 88 data sane marupa campuh kode ka tengah 85 data miwah campuh kode ka sisi 3 data, nanging nenten kapolihang campuh kode cecampuhan ring sajeroning tetilikan puniki. (b) soroh campuh kode manut kerta basa kapolihang antuk 101 data sane marupa 66 data undagan kruna, 26 data undagan frasa, miwah 9 data undagan klausa. (2) Parindikan sane ngawinang wentennyane campuh kode ring pupulan tembang pop Bali Bahagia Itu Sederhana olih Leeyonk Sinatra inggih punika wenten 13 parindikan minakadi (1) akidiknyane panganggen kode, (2) parinama sane pinih kaloktah, (3) pawicara utawi praragan pawicara, (4) sawitra pawicara, (5) genah nongos miwah genah mabebaosan, (6) wangun bebaosan, (7) parindikan, (8) kawigunan miwah tetujon, (9) soroh lan undagan tutur basa, (10) wentennyane pamaos katiga, (11) unteng bebaosan, (12) anggen bebanyolan, miwah (13) anggen bebungahan. Piteket indik campuh kode puniki mawiguna pisan ring sajeroning peplajahan santukan pangajahan basa Bali pastika mabuat pisan nganggen basa sane tiosan anggen jalaran ngeter paplajahan mangda prasida dangan miwah elah katerima tur tetujon saking bebaosan punika kaanggen tetimbangan ri kalaning ngambil utawi nganggen kruna-kruna saking basa tiosan sane patut kadodosang basa Bali miwah sane nenten patut kaanggen ring mabebaosan basa Bali.Kata Kunci : campuh kode, tembang pop Bali The purposes of this study are (1) To explain the types of code mixing that is used in the compilation of Balinese pop song entitle â€œBahagia Itu Sederhanaâ€ by Leeyonk Sinatra, which are divided into two, they are (a) Code mixing based on the source language (b) Code mixing based on the level of the language (2) To explain the factor that causes the Code Mixing exists in the compilation of Balinese pop song entitle â€œBahagia Itu Sederhanaâ€ by Leeyonk Sinatra. The subject of this study is the compilation of Balinese pop song entitles â€œBahagia Itu Sederhanaâ€ by Leeyonk Sinatra and the object of this study is the Code Mixing itself. Moreover the method of data collection is descriptive qualitative, in form of data reduction, data display and verification data. The result of this study shows that (1) The type of code mixing which are divided into two, they are (a) Code mixing based on the source language that obtained 88 data in which 85 data belongs to innercode-mixing and 3 data belongs to outer code-mixing, while there is no hybrid code mixing that found in this study. (b) Code Mixing based on the level of the language obtained 101 data in which 66 in form of word, 26 data in form of phrase and 9 data in form of clause. (2) There are at least 13 factors that cause the code mixing exist in this Balinese pop song, those are: (1) the minimum user of the code, (2) the use of popular term, (3) the speakers and their personality, (4) listener, (5) the place and time of the conversation occur, (6) the main of the conversation, (7) the reason, (8) function and purpose of the conversation, (9) types and level of the language, (10) the existence of the third person, (11) the topic, (12) the jokes and (13) the prestige. The recommendations from the discussion of code-mixing is very useful in learning Balinese because Bali is indispensable to use the language as an introduction to learning because certainly will be easily accepted and understood. And the purpose of communication that can be used as consideration in taking or using words from other languages which must be used in the Balinese language and which does not speak the language used in Bali.keyword : code mixing, Balinese pop song