NUREKSAIN ANGGAH-UNGGUHING BASA BALI RING DRAMA PALAKARMA SANE KAKETUS SAKING KEMBANG RAMPE KASUSASTRAAN BALI ANYAR WEWIDANGAN II WARSA 1978 - ., I Gusti Ayu Putu Budi Saraswati Pratiwi; ., Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S.; ., Drs. Ida Bagus Sutresna,M.Si. (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilikan puniki matetujon nelatarang (1) soroh anggah-ungguhing basa Bali, (2) kaiwangan pangangge anggah-ungguhing basa Bali, lan (3) soroh rasa basa anggah-ungguhing basa Bali sane pinih makeh kaanggen ring bebaosan Drama Palakarma. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik deskriptif-kualitatif. Jejering ring tetilikan puniki inggih punika cakepan Drama Palakarma. Penandang tetilikan puniki inggih punika soroh, kaiwangan pangangge, lan soroh rasa basa anggah-ungguhing basa Bali sane pinih makeh kaanggen ring bebaosan Drama Palakarma. Pamupulan data nganggen metode studi pustaka lan metode dokumentasi. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1) soroh anggah-ungguhing basa Bali sane kaanggen ring bebaosan Drama Palakarma, minakadi basa alus, basa madia, basa andap, basa kasar, lan basa sane durung kasorohang. (2) kaiwangan pangangge anggah-ungguhing basa Bali sane kaanggen ring bebaosan Drama Palakarma, manut ring 8 unsur panganggen basa inggih punika latar, peserta tutur, tujuan tutur, topik tutur, nada tutur, bentuk tutur, norma tutur, lan jenis tutur. (3) soroh rasa basa anggah-ungguhing basa Bali sane pinih makeh kaanggen ring bebaosan Drama Palakarma, minakadi (1) basa andap akeh bebaosannyane 119 bebaosan, (2) basa alus akeh bebaosannyane 118 bebaosan, (3) basa kasar akeh bebaosannyane 83 bebaosan, (4) basa madia akeh bebaosannyane 31 bebaosan, lan (5) basa sane durung kasorohang akeh bebaosannyane 14 bebaosan. Tetilikan puniki prasida ngicenin uger-uger ritatkala makarya drama mabasa Bali. Kata Kunci : anggah-ungguhing basa Bali, cakepan Drama Palakarma This research intend to explain 1) kind of anggah-ungguhing basa Bali, 2) misapplication of anggah-ungguhing basa Bali, 3) kind of rasa basa anggah-ungguhing basa Bali that most using in Drama Palakarma. This research using descritif-kualitatif research program plan. Subject of this research is Drama Palakarma. Object of this research are kind of, misapplication , and kind of Balinese language level which used in Drama Palakarma. Collecting data using methods literature and methods of documentation. The results of such that research are, (1) kind of anggah-ungguhing basa Bali that used in Drama Palakarma are basa alus, basa madia, basa andap, basa kasar, and basa that still has not classified its kind. (2) improper use of anggah-ungguhing basa Bali that used in Drama Palakarma according from 8 elements of language user are setting and scene, participants, ends, act sequences, key, instrumentalities, norms, and genre. (3) kind of rasa anggah-ungguhin basa Bali that most using in Drama Palakarma are (1) basa andap amount 119, (2) basa alus amount 118, (3) basa kasar amount 83, (4) basa madia amount 31, and (5) amount of languange has not classified are 14. This research may provide guidance when conducting a conversation in everyday life.keyword : anggah-ungguhing basa Bali, Drama Palakarma