BASITA PARIBASA BALI RING ALBUM MABALIH WAYANG PAKARDIN KETUT BIMBO - ., I Nyoman Artawa; ., Dr. I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum.; ., Prof. Dr. I Nengah Suandi,M.Hum (Universitas Pendidikan Ganesha, 2016)
KUUB Tetilikan puniki matetujon nlatarang indik (1) soroh basita paribasa Bali miwah (2) imba lan artosnyane sane wenten ring pupulan tembang Bali album â€œMabalih Wayangâ€ pakardin Ketut Bimbo. Jejering ring tetilikan puniki pupulan tembang Album â€œMabalih Wayangâ€. Penandang ring tetilikan puniki soroh pahan basita paribasa Bali miwah artosnyane. Tetilikan puniki nganggen palihan deskriptif kualitatif miwah ganggen metode kramaning dokumentasi miwah kramaning transkripsi sane kawantu antuk nganggen piranti tetilik marupa kartu data. Data tureksa sane kaanggen inggih punika deskriptif kualitatif, pah-pahannyane (1) nyelehin data, (2) reduksi data, (3) nyorohang data, (4) nelatarang data miwah (5) tetingkesan. Saking pupulan tembang album â€œMebalih Wayangâ€ puniki kapolihang wenten kutus tembang sane madaging basita paribasa Bali inggih punika : (1) Mabalih Wayang, (2) Nasib Jele, (3) Bajang Kangkung, (4) Main Tinju, (5) Sing Kena Baan, (6) Dakin Gigi Marasa Mentos, (7) Manis Nyakitin lan (8) Hoby. Pikolih tetilikan puniki (1) sane kapertama prasida kapanggihin 7 (pitung) pahan basita paribasa Bali minakadi : sesenggakan, wewangsalan, peparikan, sesawangan, cecangkitan, sesimbing, miwah sasemon, lan kapolihang 19 (siangolas) imbanyane. (2) kaping kalih kapanggihin artos utawi teges utamanyane inggih punika wenten kalih minakadi sane kapertama nyantenang indik tresna lan kaping kalih nyantenang indik tata susila (moral). Cutetnyane pupulan tembang Bali album â€œMebalih Wayangâ€ puniki madaging imba pahan-pahan basita paribasa Bali miwah artosnyane. Saking imba basita paribasa Bali sane kapanggihin ring pupulan tembang puniki prasida kaanggen sesuluh lan palajahan ngenenin indik basita paribasa Bali. Kata Kunci : Tembang Bali, basita paribasa Bali, imba lan artosnyane. ABSTRACT The aim of this study describes (1) Miscellaneous Basita paribasa Bali and (2) examples and means are contained in a collection of songs Bali album