Pesaih Kawagedan Sisia Kelas VIIIC SMP Negeri 3 Singaraja Sajeroning Nyelehin Wangun Intrinsik Puisi Bali Purwa (Pupuh Sinom) lan Puisi Bali Anyar - ., Karmini Kadek; ., Prof. Dr.Ida Bagus Putrayasa,M.Pd; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilik puniki matetujon nelatarang (1) kawagedan sisia kelas VIIIC SMP Negeri 3 Singaraja sajeroning nyelehin wangun intrinsik puisi Bali purwa (pupuh sinom) druwen I Wayan Pala. (2) kawagedan sisia kelas VIIIC SMP Negeri 3 Singaraja sajeroning nyelehin wangun intrinsik puisi Bali anyar â€œCening Komangâ€ druwen Nyoman Manda. (3) pikobet sisia kelas VIIIC SMP Negeri 3 Singaraja sajeroning nyelehin wangun intrinsik puisi Bali purwa (pupuh sinom) lan puisi Bali anyar.Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriftip kuantitatif lan kualitatif. Jejering ring tetilik puniki inggih punika sisia kelas VIIIC SMP Negeri 3 Singaraja. Panandang tetilik puniki inggih punika kawagedan sisia kelas VIIIC sajeroning nyelehin wangun intrinsik puisi Bali purwa (pupuh sinom) lan puisi Bali anyar. Pamupulan data nganggen tes miwah sadu wicara. Kramaning data tureksa sane kaanggen inggih punika deskriftip kuantitatif lan kualitatif antuk pamargi (1) reduksi data, (2) klasifikasi data, (3) nelatarang data, miwah (4) panyutetan. Pikolih tetilik puniki nyantenang (1) nilai sisia sajeroning nyelehin wangun intrinsik puisi Bali purwa (pupuh sinom) polih nilai rata-rata 67 miwah 72% sane tuntas lan 28% sane durung tuntas, puniki rumasuk kriteria kawagedannyane sedang lan ketuntasan belajar cukup tuntas. (2) nilai kawagedan sisia sajeroning nyelehin wangun intrinsik puisi Bali anyar polih nilai rata-rata 68 miwah 75% sane tuntas lan 25% sane durung tuntas, puniki rumasuk kriteria kawagedannyane tinggi lan ketuntasan belajarnyane tuntas. (3) pikobet sisia sajeroning nyelehin wangun intrinsik puisi inggih punika akeh sisia sane nenten uning lan nenten prasida ngeresepang wangun intrinsik puisi Bali purwa miwah puisi Bali anyar. Kata Kunci : wangun intrinsik, puisi Bali. This study aimed at describing (1) studentsâ€™ ability in analyzing intrinsic element of a traditional Balinese poem (pupuh sinom) by I wayan Pala (2) studentsâ€™ ability in analyzing intrinsic element of a modern Balinese poem â€œCening Komangâ€ by Nyoman Manda (3) studentsâ€™ problems in analyzing intrinsic element of traditional Balinese poem (Pupuh Sinom) by I wayan Pala and modern Balinese poem by Nyoman Manda. The study uses quantitative and qualitative technique. The subjects of the study were students of VIIIC class of SMP Negeri 3 Singaraja. The object of the study was the class VIIIC studentsâ€™ ability in analyzing intrinsic element of traditional Balinese poem (pupuh Sinom) and moden Balinese poem. Data collection method used in this study were test and interview. The data analysis method used was descriptive quantitative and qualitative through (1) data reduction, (2) data classification, (3) data display, and (4) conclusion. The findings of the study are (1) the average score of studentsâ€™ ability in analyzing intrinsic element of traditional Balinese Poem (pupuh Sinom) was 67 and 72% completely achieve the target of learning and 28% did not attained the target of learning completely, studentsâ€™ ability was considered average and the target of learning was attained sufficiently. (2) the studentsâ€™ average score in analyzing intrinsic element of modern poem was 68, and 75% attained the target of learning completely, studentsâ€™ ability was considered high and students could attain the target of learning completely. (3) the studentsâ€™ problem in analyzing intrinsic element of poem was their lacking of knowledge and comprehension on poetry intrinsic element. keyword : intrinsic element, poem Bali.