SESELEH WANGUN INTRINSIK MIWAH GUNA SARAT PAGURON-GURON RING PUPULAN CERPEN SUECAN WIDHI KEKAWIAN I KOMANG ALIT JULIARTHA - ., Putu Agus Dody Andriawan; ., Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd; ., Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S. (Universitas Pendidikan Ganesha, 2016)
KUUB Tetilik puniki matetujon nlatarang indik (1) wangun intrinsik miwah (2) guna sarat paguron-guron sane wenten ring pupulan cerpen suecan widhi. Jejering tetilikane puniki inggih punika pupulan cerpen suecan widhi. Penandang tetilikannyane inggih punika wangun intrinsik miwah guna sarat paguron-guron sane wenten ring pupulan cerpen suecan widhi. Tetilikane puniki nganggen palihan deskriptif kualitatif miwah nganggen metode kramaning studi pustaka miwah kramaning dokumentasi sane kawantu antuk nganggen piranti tetilik marupa kartu data. Data tureksa sane kaanggen inggih punika deskriptif kualitatif, pah-pahannyane (1) nyelehin data, (2) reduksi data, (3) nyorohang data, (4) nelatarang data miwah (5) tetingkesan. Kawentenan wangun intrinsik punika wenten pepitu inggih punika (1) unteng, (2) lelintihan, (3) pragina miwah pawatekan, (4) desa, kala miwah patra, (5) pagenahan sang pangawi, (6) bebaosan miwah (7) piteket. Samian wangun intrinsik puniki prasida kapanggihin ring pupulan cerpen suecan widhi. Guna sarat paguron-guron sane prasida kapanggihin ring pupulan cerpen suecan widhi puniki wenten pepitu minakadi: sradha bhakti (religius), rasa meled uning (rasa ingin tahu), arjawa (jujur), teleb ring pakaryan (kerja keras), urati ring pawongan (peduli sosial), pasawitran (pertemanan/persahabatan) miwah eling ring swadarma (bertanggung jawab). Cutetnyane pupulan cerpen suecan widhi puniki sampun kawangun olih wangun sane jangkep tur guna sarat paguron-guron prasida kapanggihin ring pupulan cerpen suecan widhi puniki prasida kaanggen sesuluh ring kahuripan jadmane. Dumogi pikolih tetilikan puniki prasida mawiguna majeng ring pembina basa Bali miwah para krama Bali nglestariang kasusastraan Bali pamekasnyane ring sajeroning cerpen mabasa Bali. Kata Kunci : Cerpen, guna sarat paguron-guron, wangun intrinsik Abstract This research purpose to explain (1) the intrinsic elements and (2) the value of characters education in the short story collection â€œSuecan Widhiâ€. This research subject is the short story collection â€œSuecan Widhiâ€. Object of this study is an element of intrinsic and the value of characters education in the short story collection â€œSuecan Widhiâ€. This research uses qualitative descriptive sectionand using the literature method and documentation that assited using research intruments such as data card. The data analysis used qualitative descriptive, part of which are (1) identification of data, (2) data reduction, (3) data classification, (4) to explain the data and (5) conclusions. There are seven intrinsic elements such as (1) theme, (2) plot, (3) character and characterization, (4) setting, (5) point of view, (6) conversation and (7) amessage. All those intrinsic elements can be found in the short story collection â€œSuecan Widhiâ€. The seven part of value of character education obtained from this collection of short stories â€œSuecan Widhiâ€ which are: (1) religious, (2) curiosity, (3) honesty, (4) hard working, (5) social caring, (6) friendship and (7) responsibility. The conclusion is the short story collection â€œSuecan Widhiâ€ has constructed by complete elements and the value of character education that is found in the short story collection â€œSuecan Widhiâ€ can be used as reflection of humans life. Hopefuly this research may be helpful for Balinese language developer and Balinese community in preserving Balinese language literary especially in Balinese short story. keyword : intrinsic, short story, value of character education