WANGUN INTRINSIK LAN AJI PANGAJAH-AJAHAN TATA LAKSANA RING SATUA BAWAK MABASA BALI WARSA 1975 - ., Ni Made Ari Puja Astiti; ., Ida Bagus Made Ludy Paryatna, S.S.; ., Drs.I Gede Nurjaya,M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilik puniki matetujon anggen nelatarang (1) wangun intrinsik ring buku Kasusastraan Bali (Satua Bawak Mabasa Bali) Warsa 1975 miwah (2) aji pangajah-ajahan tata laksana ring buku Kasusastraan Bali (Satua Bawak Mabasa Bali) Warsa 1975. Jejering ring tetilik puniki inggih punika buku Kasusastraan Bali (satua Bawak Mabasa Bali) Warsa 1975. Penandang ring tetilik puniki inggih punika nureksain wangun intrinsik lan aji pangajah-ajahan tata laksana. Tetilik puniki nganggen tetilikan deskriptif kualitatif lan pamupulan data nganggen kramaning studi pustaka lan kramaning dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen inggih punika (1) identifikasi data, (2) reduksi data, (3) penyorohang data, (4) pangwedaran data, miwah (5) panyutetan. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika, kapertama wangun intrinsik sane wenten ring buku Kasusastraan Bali (Satua Bawak Mabasa Bali) Warsa 1975 inggih punika murda, unteng, pragina miwah parisolahnyane, genah pengawi ring carita, lelintihan, latar/setting, bebaosan utawi basa basita, lan piteket. Kaping kalih aji pangajah-ajahan tata laksana sane wenten ring buku Kasusastraan Bali (Satua Bawak Mabasa Bali) Warsa 1975 inggih punika agama, arjawa, awiwahara, teleb makarya, seneng ngawi, meled uning, melanin negara, ngajinin jayanti, kumanyama, tresna ring katreptian, seneng ngawacen, urati ring palemahan, urati ring pawongan, lan swadarma.Kata Kunci : intrinsik, pangajah-ajahan tata laksana, cerpen This research aims to describe (1) intrinsic element in the book of Kasusastraan Bali (Satua Bawak Mabasa Bali) Warsa 1975 and (2) the value of character education on the book of Kasusastraan Bali (Satua Bawak Mabasa Bali) Warsa 1975. This research subject is the book Kasusastraan Bali (Satua Bawak Mabasa Bali) Warsa 1975. This research object is to analized intrinsic element and the value of character education. This research uses qualitative descriptive technique and method of data collection used is book study method and documentation method. Data analize method used who are (1) data identification (2) data reduction (3) data classification (4) data description, and (5) conclusion. The result of this study are, first intrinsic element in the book Kasusastraan Bali (Satua Bawak Mabasa Bali) Warsa 1975 are title, theme, character and characterization, point of view, plot, setting, style, and mandate. The second value of character education in the book Kasusastraan Bali (Satua Bawak Mabasa Bali) Warsa 1975 are religious, honest, tolerance, hard work, creativity, curiosity, passion nationality, recognize excellence, friendship, love peace, love reading, care for the environment, sosial care, and responsibilitykeyword : intrinsic, character education, short story