Kasukseman miwah Pikenoh Wayang Kamasan Atma Prasangsa sane Wenten ring Kertha Gosa manut Tatepasan Semiotik - ., Nurjaya Putra Mahardika I Made; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2016)
Tetilikan puniki maduwe unteng bebaosan parindikan nelatarang (1) kawentenan, (2) kasukseman, miwah (3) pikenoh ring sajeroning Wayang Kamasan Atma Prasangsa sane wenten ring Kertha Gosa. Jejering tetilikan puniki inggih punika Wayang Kamasan Atma Prasangsa sane wenten ring Kertha Gosa. Penandang tetilikan puniki inggih punika kasukseman miwah pikenoh gegambaran wayang punika. kramaning mupulang data ring tetilikan puniki nganggen pidabdab observasi, dokumentasi, miwah sadu wicara. Data sane sampun kapolihang kaselehin nganggen kramaning deskriftif kwalitatif. Pikolih saking tatepasan inggih punika: (1) Kawentenan Wayang Kamasan Atma Prasangsa sane wenten ring Kertha Gosa. Kawentenannyane inggih punika 36 gegambaran sane madaging 52 lelampahan. (2) Kasukseman gambar wayang Atma Prasangsa. Kasukseman sane kapolihang mapaiketan ring tata laksana kauripan manusane. (3) Pikenoh wayang Atma Prasangsa. Wenten duangdasa (20) pikenoh sane wenten sajeroning gambar wayang Atma Prasangsa minakadi pajah-ajahan (pendidikan), ulangun (estetika), budaya (cultural), pitutur (moral), pakraman (social), sradha (agama), arjawa (jujur), ngajiang anak tiosan (toleransi), sulaksana (disiplin), jemet makarya (kerja keras), swasta (mandiri), meled uning (ingin tau), darma nagara (kebangsaan), ngajiang kawagedan (menghargai prestasi), pasawitran (bersahabat), santi rasa (cinta damai), teleb ngawacen (gemar membaca), urati ring palemahan (peduli lingkungan), urati ring karma (peduli social), miwah sutindih ring swadarma (tanggung jawab). Tetilikan puniki sumangdane prasida kalimbakang antuk krama saha ngamargiang pikenoh sane wenten ring sajeroning Wayang Atma Prasangsa.Kata Kunci : kasukseman, pikenoh, wayang Kamasan This study has main discussion which explained (1) existence, (2) purposes, and (3) values of Wayang Kamasan Atma Prasangsa in Kertha Gosa. The object of this study is Wayang Kamasan Atma Prasangsa in Kertha Gosa. The Subject of this study are the purpose and the value of the pictures of that puppet. The process of collecting data in this study were used observation, documentation, and interview section. The data found was analyzed by using descriptive quantitative. The result of this study was an (1) existence of Wayang Kamasan Atma Prasangsa in Kertha Gosa. Its existence was that there were 36 pictures contained of 52 stories. (2) purposes of human life, and (3) values of Wayang Kamasan Atma Prasangsa, it also contained 20 other values such as education, aesthetics, culture, moral, social, religion, honesty, tolerance, discipline, effort, independence, curious, nationality, respecting someone’s, achievement, friendship, love in peace, delight in reading, care with environment, social care, and responsibility. This study aimed to be applied by society in relation to the value of Wayang Atma Prasangsa.keyword : purposes, values, Wayang Kamasan