Basita Paribasa Nganggen Kruna-Kruna Sane Mapaiketan Sareng Ayam ring Desa Tukadsumaga Kecamatan Gerokgak. - ., Kadek Astina; ., Dr. I Ketut Paramarta, S.S.,M.Hum.; ., Prof. Dr.Ida Bagus Putrayasa,M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2016)
Tetilikan puniki matetujon 1) nelatarang kawentenan pahan basita paribasa nganggen kruna-kruna sane mapaiketan sareng ayam ring Desa Tukadsumaga Kecamatan gerokgak, 2) nelatarang teges basita paribasa nganggen kruna-kruna sane mapaiketan sareng ayam ring Desa Tukadsumaga Kecamatan Gerokgak. Ring tetilikan puniki sane dados jejering tetilikan inggih punika kruna-kruna mapaiketan sareng ayam ring Desa Tukadsumaga Kecamatan Gerokgak lan sane dados penandang ring tetilikan puniki inggih punika basita paribasa sane mapaiketan sareng ayam sane wenten ring Desa Tukadsumaga Kecamatan Gerokgak. Pamupulan data ring tetilikan puniki inggih punika nganggen kramaning observasi, kramaning sadu wicara lan kramaning dokumentasi. Data sane sampun kapolihang selanturnyane katureksa nganutin tata cara tureksa deskriptif kualitatif. Pikolih ring tetilikan puniki inggih punika, 1) kapolihang wenten tiga soroh pahan basita paribasa mapaiketan sareng ayam sane wenten ring Desa Tukadsumaga, minakadi : sesenggakan wenten pitulikur (27), wewangsalan wententen solas (11), lan raos ngempelin wenten siki (1). 2) teges saking samian basita paribasa sane kapolihang sami madue tegesnyane, wenten kalih teges utama sane wenten irika, inggih punika nyantenang indik jaya lan kaon ayam punika, miwah ayam sane becik lan ayam sane nenten becik. Kata Kunci : Basita Paribasa, Ayam. This study aims to 1) describe the types Basita paribasa that using some words related to chickens in the Tukadsumaga village Gerokgak, 2) explain the meaning Basita paribasa that using some words related to chickens in the Tukadsumaga village Gerokgak. In this study, the research subjects are the words associated with chickens in the Tukadsumaga village Gerokgak and the research object is Basita paribasa related to chickens in the Tukadsumaga village Gerokgak. The Data collection method that used in this study is observation method, interviews and documentation. Data were analyzed according to qualitative descriptive analysis. The results of this study are 1) there are three types of Basita paribasa related to chickens in the Tukadsumaga village, namely: sesenggakan obtained twenty-headed (27), wewangsalan obtained eleven (11), and the Raos ngempelin acquired one (1). 2) the meaning of all types Basita paribasa obtained all have meaning, there are two main meanings of winning and losing is good and bad. keyword : Basita Paribasa, chicken.