SESELEH GUNA SARAT WATEK PAAJAH-AJAH RING SAJERONING GEGURITAN RAJAPALA - ., Gede Yuli Sutrawan; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd; ., Drs.I Wayan Artika,S.Pd,M.Hum (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilikan puniki marupa tetilikan deskriptif kualitatif, sane manadosang â€œgeguritan Rajapalaâ€ pinaka jejering lan â€œguna sarat awatek paajah-ajahâ€ pinaka panandang tetilikan puniki . Nyelehin wangun nenten prasida lempas ri sajeroning tetilikan sastra, punika matetujon anggen ngaruruh tur manggih unteng sane mungguh ring karya sastra. Antuk seseleh wangun kalanturang antuk nyelehin guna saratnyane. Studi dokumentasi kaanggen pinaka tata cara mupulang data lan pirantinyane inggih punika kartu data taler analisisnyane kawantu antuk teknik nyatet tur mentranslit. Wangun sane kaselehin sajeroning geguritan Rajapala inggih punika wangun intrinsik, minakadinnyane penokohan, latar, deskripsi basa, pamargin carita, muah guna saratnyane. Geguritan Rajapala kakepah manados kalih, pahan kapertama nyaritayang kahuripan Ken Rajapala lan pahan kaping rwa nyaritayang kahuripan Ki Durma. Guna sarat sane wenten ring geguriran Rajapala inggih punika mapaiketan sareng watek paajah-ajah (Nilai Pendidikan Karakter). Guna sarat punika kapanggih saking guna sarat paiketan rerama sareng pianak, pianak sareng rerama, parekan sareng rajanyane, muah raja sareng panjaknyane. Kata Kunci : wangun intrinsik, Guna Sarat Watek Paajah-ajah, Geguritan Rajapala. This study was designed as a descriptive qualitative study. The subject of this study was