SESELEH KAWIGUNAN (FUNGSI) LAN SUKSMAN (MAKNA) GENDING RARE RING BUKU EDISI GENDING-GENDING BALI (SEKAR RARE) DRUWEN DINAS PENDIDIKAN KABUPATEN BULELENG WARSA 2003 - ., Luh Sukertiasih; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilikan puniki matetujon nlatarang (1) kawigunan (fungsi) gending rare ring buku edisi gending-gending Bali (sekar rare) druwen Dinas Pendidikan Kabupaten Buleleng warsa 2003, miwah (2) suksman (makna) gending rare ring buku inucap. Tetilikan puniki kalaksanayang antuk palihan tetilik deskriptif kualitatif. Sane dados jejering inggih punika buku edisi gending-gending Bali (sekar rare) druwen Dinas Pendidikan Kabupaten Buleleng warsa 2003. Penandang tetilikannyane kawigunan lan suksman gending rare. Kramaning tetilikan nganggen kramaning dokumentasi miwah sadu wicara. Data tureksa sane kaanggen inggih punika deskriptif kualitatif, pah-pahannyane (1) reduksi data, (2) pangwedar data, miwah (3) panyutetan. Pikolih tetilikan puniki nyantenang indik (1) kawigunan gending rare sane wenten akutus minakadi kawigunan rekreatif, didaktif, estetis, moralitas, religius, reflektif, komunikatif, miwah ekspresif. (2) suksman gending rare indik religius, etika utawi moral miwah ajah-ajahan. Tetingkesan saking tetilikan puniki (1) kawigunan gending rare ring buku inucap, nenten sami kapangghin ring soang-soang gending rare. (2) suksman gending rare ring buku inucap inggih punika wenten 25 suksman. Panilik ngicen piteket sumangdane tetilikan indik gending rare puniki prasida nulad ajah-ajahan miwah pangweruh sane becik sane wenten ring gending rare puniki prasida kaanggen sesuluh salantang tuuh. Kata Kunci : kawigunan, suksman, gending rare. This study aims to describe (1) the function of children's songs in the book edition Bali songs produced by the Department of Education Buleleng in 2003, and (2) the meaning of children's songs in the book. This study used a qualitative descriptive design. Subject of research is the book edition Bali songs produced by the Department of Education Buleleng in 2003. The object of research is the function and meaning of children's songs. In this study used methods of documentation and interviews. Data analysis method used is descriptive qualitative phases (1) data reduction, (2) presentation of data, and (3) inference. Results of this study were (1) the function of a children's song that there are eight of them recreational function, didaktif, aesthetic, moral, religious, reflective, communicative, expressive. (2) The meaning of children's songs about Hindu philosophy, regards respect for God and neighbor, and about education. The conclusion of this research are (1) the function of children's songs in the book are not all found in any children's songs. (2) the meaning of children's songs in the book there are 25 meanings. Advice from researchers is that research on children's songs can be impregnated to make an example of good education is in the child's song.keyword : function, meaning, the song children