SESELEH WANGUN INTRINSIK MIWAH GUNA SARAT PAGURON-GURON RING SAJERONING PUPULAN CERPEN JRO LALUNG NGUTAH KAKAWIAN IBW WIDIASA KENITEN - ., A.A Raka Adi Suryawati; ., Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd; ., Prof. Dr. I Nyoman Sudiana, M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2016)
KUUB Tetilik puniki matetujon anggen nelatarang (1) wangun intrinsik lan (2) guna sarat paguron-guron ring pupulan cerpen Jro Lalung Ngutah kakawian IBW Widiasa Keniten. Tetilikan puniki pinaka tetilikan kapustakaan sane madue kahanan deskriptif kualitatif. Jejering ring tetilikan puniki inggih punika pupulan cerpen Jro Lalung Ngutah kakawian IBW Widiasa Keniten. Penandang tetilikannyane inggih punika wangun intrinsik lan guna sarat paguron-guron ring pupulan cerpen Jro lalung Ngutah Kakawian IBW Widiasa Keniten. Tetilikan puniki nganggen metode dokumentasi lan studi pustaka, data tureksa sane kaanggen inggih punika (1) identifikasi data, (2) reduksi data, (3) klasifikasi data, (4) interpretasi data lan (5) pamicutet. Kawentenan wangun intrinsik punika wenten 7 minakadi (1) unteng, (2) lelintihan satua, (3) pragina, (4) genah kasatuayang, (5) genah linggih sang pangawi, (6) paribasa lan (7) piteket. Samian wangun intrinsik punika prasida kapinggihin ring pupulan cerpen Jro Lalung Ngutah kakawian IBW Widiasa Keniten. Guna sarat paguron-guron sane prasida kapanggihin ring pupulan cerpen puniki wenten 11 minakadi parama tatwa (religius), eling ring swadharma (tanggung jawab), seleg makarya (kerja keras), akeh madue reragragan (kreatif), rasa meled uning (rasa ingin tahu), awiwahara (toleransi), pasawitran (bersahabat), ngutamayang katreptian (cinta damai), urati ring pasemetonan (peduli sesama), urati ring palemahan (peduli lingkungan) lan tresna panegara (cinta tanah air). Guna sarat sane pinih akeh kapanggihin ring pupulan cerpen Jro Lalung Ngutah puniki inggih punika parama tatwa (religius). Dumogi pikolih tetilikan puniki prasida mawiguna majeng ring krama Bali lan pembina basa Bali pamekasnyane ring sajeroning cerpen basa Bali. Kata Kunci : cerpen, guna sarat paguron-guron, wangun intrinsik ABSTRACT The present study aimed at describing (1) intrinsic structure and (2) the value of character education exisying in a short story entitled Jro Lalung Ngutah. This research is a descriptive qualitative literatura nature. The subject of this study was a collection of short stories entitled Jro Lalung Ngutah. The object of this study was intrinsic structure and the value of character education exisying in a short story entitled Jro Lalung Ngutah. This study was designed as descriptive qualitative and the data were collected by usong documentation method and literature review. The data were analyzed in five stages (1) data identification, (2) data reduction, (3) data classification, 4) interpretation of data and (5) conclusion. There are seven intrinsic elements including (1) theme, (2) plot, (3) figure, (4) setting, (5) point of view, (6) proverb, and (7) moral value. Those seven elements were found in the short stories. In the short stories, there were found 11 there were religious, responsible, hard work, creative, curiosity, tolerance, friendship, love peace, care to each other, environmental care and love of country. The most frequent value of character education was religious. Hopefully this study can be beneficial in Balinese language teaching and learning, specifically in terma of short stories. keyword : short story, the value of character education, intrinsic structure