TUREKSA ANGGAH-UNGGUHING BASA RING NOVEL TRESNANE LEBUR AJUR SATONDEN KEMBANG PIKARDIN DJELANTIK SANTHA - ., Kadek Desy Suartoni; ., Ida Ayu Sukma Wirani, S.S. M.Pd; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2016)
KUUB Tetilikan puniki matetujon (1) mangda uning kawentenan anggah-ungguhing basa Bali sane kaanggen ring novel Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang pikardin Djelantik Santha; (2) mangda uning soroh rasa basa sane pinih makeh kaanggen ring novel Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang pikardin Djelantik Santha; (3) mangda uning kaiwangan anggah-ungguhing basa Bali sane wenten ring novel Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang pikardin Djelantik Santha. Tetilikan punika maosang indik kawentenan anggah-ungguhing basa Bali ring novel Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang pikardin Djelantik Santha. Tetilik puniki ngangge pahan deskriptif kualitatif. Jejering ring tetilikan puniki inggih punika novel Tresnane Lebur Ajur Santonden Kembang pikardin Djelantik Santha, lan penandangnyanne anggah-ungguhing basa ring novel. Ring tetilik puniki nganggen tata cara mupulang data, inggih punika dokumentasi antuk teknik baca, simak, catat. Pikolih saking tetilikan puniki (1) kawentenan anggah-ungguhing basa ring novel Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang pikardin Djelantik Santha, wenten basa alus, basa madia, basa andap lan basa kasar; (2) soroh rasa basa sane pinih makeh kaanggen ring novel Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang pikardin Djelantik Santha, sane kapertama basa andap, kaping kalih basa madia, kaping tiga basa alus lan kaping pat basa kasar; (3) kaiwangan sane wenten ring novel Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang pikardin Djelantik Santha, wantah kaiwangan sane ngranjing ring norma tutur, uger-uger sane patut kauratiang rikala mabebaosan, puniki mapaiketan sareng tata cara mataken, nyawis, miwah sane lianan. Cutetnyane wenten soroh lan kaiwangan sane wenten ring novel Tresnane Lebur Ajur Satonden Kembang pikardin Djelantik Santha.. Piteketnyane sumangdane para pangripta novel, rikalaning ngaryaning karya sastra mangda nincapang kauratiannyane. Kata Kunci : Kruna jejaton : anggah-ungguhing basa, novel. Abstract This study are purposed (1) to know the types of mixed codes used in the general discussion Subak Anyar of Padang Keling village, District of Buleleng, Regency of Buleleng, (2) to determined the cause of mixed code used in the general discussion Subak Anyar of Padang Keling village, District of Buleleng, Regency of Buleleng. This study discusses about interfering codes used in the general discussion Subak Anyar of Padang Keling village, District of Buleleng, Regency of Buleleng. This research uses descriptive qualitative. Subjects in this study were members of Subak Anyar Padang Keling village, and the object on this study is code-mixing in the general discussion. This study is using data collection such as observation, interviews, and documentation. The findings in this study are (1) the types of mixed code used in the general discussion is inner code-mixing, outer of code-mixing,hybrid of code-mixing, mix the code at the level of a compound word, and code-mixing at the word level expression (idiom); (2) The kind of interference code is used in general discussion Subak Anyar of Padang Keling village, because of sor singgih language, different educations, not to knowing the language of kosabasa Bali, and the many varieties of the language. In conclusion there are different types and causes of code-mixing is used in the general discussion Subak Anyar of Padang Keling village , District of Buleleng, Regency of Buleleng . The suggestions in this study that we are together to preserve the Balinese culture and speaking with the Balinese language. keyword : Keywords : code, mixing, general, discussion, novel