TETILIKAN CAMPUR KODE RING SAJERONING ALBUM TEMBANG POP BALI YONG SAGITA - ., Ni Putu Widyari; ., Prof. Dr. I Nengah Suandi,M.Hum; ., I Wayan Gede Wisnu, S.S., M.Si. (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilikan kualitatif puniki matetujon (1) nlatarang soroh campur kode manut kerta basa ring sajeroning album tembang-tembang pop Bali kakawian Yong Sagita, (2) nlatarang soroh campur kode manut pawiwit basa sane kaambil ring sajeroning album tembang-tembang pop Bali saking Yong Sagita, miwah (3) nlatarang parindikan sane ngawinang kawentenan campur kode ring album tembang pop Bali saking Yong Sagita. Jejering tetilikan puniki sawates tembang pop Bali Yong Sagita sane madaging parindikan campur kode. Wenten 62 tembang Pop Bali sane katembangang miwah kakawi olih Yong Sagita sane katilikin. Tetilikan puniki nganggen kalih kramaning mupulang data, inggih punika kramaning dokumentasi miwah kramaning sadu wicara. Tetilikan puniki nganggen data tureksa deskriptif kualitatif. Pikolih tetilikan puniki inggih punika (1) soroh campur kode manut pawiwit basa wenten 252 sane marupa 233 data utawi 92% pinaka campur kode ka tengah; 18 data utawi 7% campur kode ka sisi, miwah 1 data utawi 1% campur kode cecampuhan; (2) soroh campur kode manut kerta basa wenten 252 sane marupa 191 data utawi 76% pinaka campur kode undagan kruna, 40 data utawi 16% campur kode undagan frase, miwah 21 data utawi 8% campur kode undagan klausa; miwah (3) parindikan sane ngawinang kawentenan campur kode ring tembang pop Bali Yong Sagita inggih punika faktor pawicara lan faktor kebahasaan sane sampun anut ring teori dadalan campur kode.Kata Kunci : campur kode, lagu pop bali This qualitative research is aimed (1) to explain the kind of code mixing according to language source in Yong Sagita’s Bali pop song albums, (2) to explain the kind of code mixing according to speech level in Yong Sagita’s Bali pop song albums, and (3) to explain the code mixing’s cause factor in Yong Sagita’s Bali pop song albums. The subject of this research was limited in Yong Sagita’s Bali pop songs that containes code mixing. There are 62 Bali pop songs that were sung and created by Yong Sagita that was analyazed. This research used two data collection method, those were documentation method and interview method. This research used qualitative descriptive data analysis. The result of this research is (1) the kind of code mixing according to language source from 252 which consist of 233 data or 92% are inner code mixing, 18 data or 7% are outer code mixing, and 1 data or 1% is hybrid code mixing; (2) the kind of code mixing according to speech level there are 252 which consist of 191 data or 76% are code mixing in word level, 40 data or 16% code mixing in phrase level, and 21 data or 8% code mixing in clause level; and (3) the code mixing’s cause factor in Yong Sagita’s Bali pop song albums are speaker factor and speech factor which already appropriate to the background theory of code mixing’s cause factor. keyword : code mixing, Bali’s pop song