NGAWIGUNAYANG PIRANTI WAYANG CENKBLONK PINAKA UTSAHA NINCAPANG KAWAGEDAN NYURAT LENGKARA SANE MADAGING BASITA PARIBASA SISIA KELAS VII H SMP NEGERI 1 SUKASADA - ., I Gede Suputra; ., Drs. Gede Gunatama, M.Hum.; ., Ida Bagus Rai, S.S., M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2016)
Tetilik puniki matetujon (1) nelatarang pamargin pangajah-ajahan nganggen piranti wayang cenkblonk pinaka utsaha nincapang kawagedan nyurat lengkara sane madaging basita paribasa, (2) nelatarang panincapan pikolih malajah nyurat lengkara sane madaging basita paribasa nganggen piranti wayang cenkblonk, lan (3) nelatarang panampen sisia ring sajeroning pangajah-ajahan nganggen piranti wayang cenkblonk. Tetilikan puniki nganggen palihan penelitian tindakan kelas (PTK). Jejering ring tetilikan puniki inggih punika sisia kelas VII H SMP Negeri 1 Sukasada. Sumber data ring tetilikan puniki inggih punika pikolih tes ring panguntating siklus. Data ngeninin indik pamargin pangajah-ajahan nyurat lengkara sane madaging basita paribasa nganggen piranti wayang cenkblonk kapupulang nganggen kramaning seseleh sane katureksain nganggen kramaning deskriptif kualitatif. Data ngeninin indik kawagedan nyurat lengkara sane madaging basita paribasa kapupulang nganggen kramaning tes sane katureksain nganggen kramaning deskriptif kuantitatif. Data ngeninin indik panampen sisia kapupulang nganggen kramaning angket utawi kuesioner sane katureksain nganggen kramaning deskriptif kuantitatif. Pikolih tetilikan puniki nyihnayang yening (1) pamargin pangajah-ajahan nyurat lengkara sane madaging basita paribasa nganggen piranti wayang cenkblonk efektif kawigunayang, (2) piranti wayang cenkblonk prasida nincapang kawagedan sisia nyurat lengkara sane madaging basita paribasa, lan (3) panampen sisia majeng pangajah-ajahan nyurat lengkara sane madaging basita paribasa nganggen piranti wayang cenkblonk inggih punika pinih becik. Sisia kadudut manah nyane malajah nyurat basita paribasa ring sajeroning lengkara nganggen piranti wayang cenkblonk. Kata Kunci : piranti, wayang cenkblonk, nyurat, basita paribasa This study aimed to (1) Describe the steps of learning using wayang cenkblonk media in improving the ability to write basita paribasa into the sentence, (2) Describe the writing outcome basita paribasa into sentences and, (3) Describe the response of students in learning using wayang cenkblonk media. This study used the classroom action research (CAR). The subject of this study was the students in seventh grade (VII) in class H at SMP Negeri 1 Sukasada. Source data from this study is the final test results from each cycle. Data on the steps of learning to write basita paribasa in sentences using wayang cenkblonk media were collected by the observation method and analyzed by descriptive qualitative method. Data regarding the ability to write in sentences basita paribasa were collected by the test and analyzed by quantitative descriptive method. Data on students' responses were collected by questionnaire or questionnaires then analyzed in quantitative descriptive method. The results of this study indicate that (1) the steps of learning to write basita paribasa in sentences using wayang cenkblonk media effectively implemented, (2) wayang cenkblonk media can improve students' ability to write basita paribasa in sentences and (3) the response of students in process of learning of writing basita paribasa in sentences using wayang cenkblonk media was very nice. Students were motivated to learn to write basita paribasa using wayang cenkblonk media.keyword : media, wayang cenkblonk, writing, basita paribasa