PARINAMA-PARINAMA SANE KAANGGEN RING WEWIDANGAN SUBAK BENEL, DESA KALIAKAH, KABUPATEN JEMBRANA (UTSAHA MUPULANG PARINAMA-PARINAMA SANE KAANGGEN RING SUBAK BENEL) - ., PUTU YUSTINA INDRIANA DEWI; ., Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M.; ., Drs. Ida Bagus Sutresna,M.Si. (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Penelitian ini bertujuan mendeskripsikan (1) keberadaan dan (2) istilah-istilah yang digunakan dalam Subak Benel, Desa Kaliakah, Kecamatan Negara, Kabupaten Jembrana. Penelitian ini dirancang sebagai penelitian deskriptif kualitatif Subjek penelitian ini adalah Subak Benel Desa Kaliakah, Kecamatan Negara, Kabupaten Jembrana. Objek penelitiannya adalah keberadaan dan istilah-istilah yang digunakan pada subak tersebut. Pengumpulan data dilakukan dengan menggunakan metode telaah pustaka dan wawancara. Metode analisis data yang digunakan adalah analisis kualitatif dengan tahapan (1) melingkupi data, (2) klasifikasi data, (3) reduksi data, (4) deskripsi data, (5) analisis data, (6) memahami data, dan (4) penyimpulan. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa (1) keberadaan Subak Benel terdiri dari: (a) wilayah sawah dan Pura Bedugul Subak Benel, (b) peraturan (awig-awig) Subak Benel, dan (c) sistem irigasi. (2) istilah-istilah subak menurut Tri Hita Karana, yakni: (a) tempat suci (parhyangan) terdapat 32 istilah, (b) sistem organisasi (pawongan) terdapat 32 istilah, dan (c) alat yang digunakan (palemahan) terdapat 60 istilah. Adapun saran dari penelitian ini adalah keberadaan subak dan istilah-istilah yang ada supaya dilestarikan. Jurusan Pendidikan Bahasa Bali menggunakan skripsi berbahasa Bali Tetilikan puniki matetujon nlatarang (1) kawentenan lan kahanan miwah (2) parinama-parinama sane kaanggen ring wewidangan subak Benel, Desa Kaliakah, Kecamatan Negara, Kabupaten Jembrana. Tetilikan puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Subjek tetilik puniki inggih punika Subak Benel Desa Kaliakah, Kecamatan Negara, Kabupaten Jembrana. Objek ring tetilik puniki inggih punika kahanan miwah parinama-parinama sane kanggen ring subak inucap. Pamupulan data nganggen kramaning kapustakan miwah sadu wicara. Kramaning data tureksa sane manggen inggih punika analisis kualitatif antuk pamargi (1) nguwub data, (2) nyorohang data, (3) milihin data, (4) deskripsi data, (5) analisis data, (6) pangresep data, lan (4) pamicutet. Pikolih tetilikan puniki nyantenang (1) kahanan Subak Benel kawangun antuk: (a) wewidangan carik lan Bedugul Subak Benel, (b) awig-awig Subak Benel, miwah (c) sistem irigasi/pangeduman toya. (2) parinama subak manut tri hita karana wenten: (a) wewidangan parhyangan wenten 32 parinama, (b) wewidangan pawongan wenten 33 parinama, miwah (c) wewidangan palemahan wenten 60 parinama. Piteket ring tetilikan puniki kawentenan subak miwah parinama-parinama ring subak Desa Benel mangda kalestariang kawentenanipun.Kata Kunci : keberadaan dan istilah Subak Benel. This study aims to describe (1) the existence and (2) the terms used in Subak Benel, Kaliakah Village, District State, Jembrana. This study was designed as a qualitative descriptive study The subjects were Subak Benel Kaliakah Village, District State, Jembrana. The object of research is the existence and terms used in the Subak. Data collected by using literature review and interviews. Data analysis method used is qualitative analysis by stages (1) covers the data, (2) classification of data, (3) data reduction, (4) a description of the data, (5) data analysis, (6) to understand the data, and (4) inference. The results of this study show that (1) the existence of Subak Benel consists of: (a) the area of rice fields and Pura Subak Bedugul Benel, (b) regulation (awig awig) Subak Benel, and (c) the irrigation system. (2) the terms Subak by Tri Hita Karana, namely: (a) the holy place (parhyangan) there are 32 terms, (b) organizational systems (pawongan) there are 32 terms, and (c) the tools used (palemahan) contained 60 term. The suggestion of this research is the existence of Subak and terms that exist in order to be preserved.keyword : the existence and terms Subak Benel.