NUREKSAIN KAINGGILAN SOANG-SOANG PITAKEN RISAJERONING PITAKEN ULANGAN AKHIR SEMESTER GENAP PELAJAHAN BASA BALI KELAS VII RING SMP N 1 SINGARAJA WARSA PELAJAHAN 2013/2014 - ., MADE SURYADANA; ., Prof. Dr. I Nengah Martha,M.Pd; ., Ida Ayu Putu Purnami, S.S., M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Penelitian ini bertujuan (1) mengetahui kualitas soal dari segi validitas item, tingkat kesaukaran, daya beda, dan efektivitas option, (2) mengetahui kualitas tes, dari segi reliabilitas tes dan (3) mengetahui tingkat ketercapaian siswa menjawab soal ulangan akhir semester genap mata pelajaran bahasa Bali kelas VII di SMP Negeri 1 Singaraja tahun ajaran 2013/2014. Subjek dalam penelitian ini adalah soal ulangan akhir semester genap mata pelajaran bahasa Bali siswa kelas VII di SMP negeri 1 Singaraja tahun ajaran 2013/2014. Objek dalam penelitian ini adalah validitas item, daya beda, tingkat kesukaran, efektivitas option, reliabilitas, tingkat ketercapaian siswa. Pengumpulan data menggunakan metode dokumentasi. Analisis data menggunakan teknik deskriptif kualitatif dan deskriptif kuantitatif dengan analisis statistik menggunakan Microsoft Exel. Hasil penelitian menunjukkan bahwa soal ulangan akhir semester genap mata pelajaran bahasa Bali siswa kelas VII di SMP negeri 1 Singaraja tahun ajaran 2013/2014 (1) memiliki validitas item yang jelek, tingkat kesaukaran yang mudah, daya beda jelk, dan efektivitas option baik, (2) memiliki reliabilitas yang rendah, dan (3) tingkat ketercapaian siswa yang jelek. Maka dari itu, penulis menyarankan kepada guru dan MGMP yang bertuga membuat soal ulangan umum agar membuat soal yang memiliki kualitas baik agar dapat digunakan untuk evaluasi. Karena skripsi Jurusan Pendidikan Bahasa Bali menggunakan bahasa Bali, maka dari itu kami juga melampirkan Abstrak berbahasa Bali. Tetilikan puniki madue tetujon (1) mangda uning kainggilan soang-soang pitaken kacingakin saking validitas item, tingkat kesaukaran, daya beda, lan efektivitas option, (2) mangda uning kainggilan tes kacingakin saking reliabilitas tes, lan (3) mangda uning tingkat ketercapaian sisia nyawis pitaken sane patut lan sane iwang ring pitaken ulangan akhir semester genap pelajahan basa Bali kelas VII ring SMP Negeri 1 Singaraja. Jejering ring tetilikane puniki inggih punika pitaken ulangan akhir semester genap pelajahan basa Bali sisia kelas VII ring SMP negeri 1 Singaraja warsa pelajahan 2013/2014. Penandang sajeroning tetilikan puniki inggih punika validitas item, daya beda, tingkat kesukaran, efektivitas option, reliabilitas, tingkat ketercapaian sisia. Mupulang data nganggen kramaning dokumentasi. Tatacara nureksain data nganggen panureksaan deskriptif kualitatif lan deskriptif kuantitatif nganggen statistik antuk Microsoft Exel. Pikolih tetilikan puniki inggih punika pitaken ulangan akhir semester genap pelajahan basa Bali kelas VII ring SMP Negeri 1 Singaraja warsa pelajahan 2013/2014 madue (1) validitas sane kaon, tingkat kesukaran dangan, daya beda kaon, lan efektifitas option becik, (2) reliabilitas sane kaon, lan (3) tingkat ketercapaian sisia sane kaon. Santukan asapunika, penilik ngicenin tetuek majeng ring guru pengajian lan MGMP sane ngaryanin tes mangda satata nguratiang indik kainggilan tes lan kainggilan soang-soang pitaken punika mangda prasida becik kaanggen ngemargiang evaluasi.Kata Kunci : kualitas soal, kualitas tes, tingkat ketercapaian siswa The research aim to (1) find out quality of questions in term of validity of the item, level of difficuly, power of distinguish, effectiveness of the options, (2) find out quality of test in term of reliability, and (3) find out the level of students achievement of the final tes questions of Balinese language course in the seven grade students of SMP Negeri 1 Singaraja academic year 2013/2014. The subject in this study are the final tes questions of Balinese language course in the seven grade students of SMP Negeri 1 Singaraja academic year 2013/2014. The object of this study are the validity of the item, level of difficuly, power of distinguish, effectiveness of the options, reliability, and the level of students achievement. The method used to collecting the data was documentation. The data were analyzed using description qualitative and description quantitative techniques also using statistical analysis of Microsot Exel. The result showd that the final tes questions of Balinese language course in the seven grade students of SMP Negeri 1 Singaraja academic year 2013/2014 (1) has bad validity item, eassy difficuly level, bad different power, and good options effectiveness, (2) have low reliability, (3) the achievement that achieved by the students was bad. Therefor, the writer suggest for the teacher and the MGMP that in making the question, the question should have a good quality so that the question can be used for evaluation.keyword : quality of question, quality of test, students achivement