SESURATAN AKSARA BALI RING LONTAR SATUA SIAP BADENG MANUT PASANG AKSARA PURWADRESTA SAKING PASAMUHAN AGUNG ALIT BASA BALI WARSA 1963 - ., I Komang Ada Saputra; ., Ida Bagus Putra Manik Aryana, S.S., M.; ., Drs. I Nyoman Merdhana, M.Pd (Universitas Pendidikan Ganesha, 2015)
Tetilik puniki matetujon nlatarang indik (1) wangun sesuratan aksara Bali ring lontar satua Siap Badeng (2) pasang aksara Bali ring lontar satua Siap Badeng yening selehin nginutin pasang aksara Purwadresta saking pasamuhan agung alit basa Bali warsa 1963. Subyek tetilik puniki inggih punika lontar satua Siap Badeng. Obyek tetilikannyane inggih punika wangun sesuratan aksara Bali lan pasang aksara Bali ring lontar satua Siap Badeng. Tetilik puniki nganggen palihan tetilik deskriptif kualitatif. Ring tetilik puniki nganggen kalih kramaning mupulang data inggih punika 1) kramaning observasi lan 2) kramaning dokumentasi. Data tureksa sane kaanggen minakadi: (1) identifikasi data, (2) nyurat ring kartu data (3) klasifikasi data (4) interpretasi data (5) panyutetan. Pikolih ring tetilik puniki inggih punika (1) wangun sesuratan aksara Bali ring lontar satua Siap Badeng kantun wenten sesuratan aksara sane nenten nginutin sukating aksara Bali minakadi: panti, taleng, tedong, pepet, gantungan ma, gantungan ja, gantungan da lan adeg-adeg. (2) pasang aksara ring lontar satua Siap Badeng kantun akeh kapanggihin pabinayan sajeroning nyurat kruna miwah lengkara yening selehin nginutin pasang aksara purwadresta saking pasamuhan agung alit basa Bali warsa 1963. Tetilik puniki nyantenang kantun akeh pabinayan indik wangun sesuratan aksara Bali miwah pasang aksara Bali ring lontar satua Siap Badeng yening selehin manut pasang aksara Purwadresta saking pasamuhan agung alit basa Bali warsa 1963. Saking tetilik puniki kaaptiang parajana Bali sayan urati indik kawentenan sesuratan aksara Bali ring lontar lan majeng ring panilik lian mangda nincapang malih indik tetilikan sane mapaiketan sareng sesuratan aksara Bali ring lontar.Kata Kunci : wangun, pasang aksara, lontar This Research aimed to explain about (1) the form of Balinese script writing in the lontar satua Siap Badeng and (2) pasang aksara Bali in the lontar satua Siap Badeng if examined by pasang aksara purwadresta from pasamuhan agung alit of Balinese language in 1963. The subject of this research was a script of lontar satua Siap Badeng. The objects of this research were the form of Balinese script writing and pasang aksara Bali in lontar satua Siap Badeng. This research used a qualitative descriptive. This research used two methods of data collection. Those were; 1) observation method; 2) documentation method. The data analysis of this research used five kinds of analysis those were; (1) data identification; (2) writing data cards; (3) data classification; (4) data interpretation; (5) conclusion drawing. The results of this research were (1) the form of Balinese script writing in the lontar satua Siap Badeng still writing script which do not meet the sukating aksara Bali, namely: panti, taleng, tedong, pepet, gantungan ma, gantungan ja, gantungan da lan adeg-adeg. (2) pasang aksara in a lontar satua Siap Badeng there are still many differences in writing words and sentences when examined by pasang aksara purwadresta from pasamuhan agung alit of Balinese language 1963. This research shows there are many differences about Balinese script writing and pasang aksara Bali in the lontar satua Siap Badeng if examined by pasang aksara purwadresta from pasamuhan agung alit of Balinese language in 1963. From this research is expected Balinese people more attention to the existence of Balinese script writing in the lontar and the other researchers in order to inprove further the research related to Balinese script writing in the lontar.keyword : form, pasang aksara, lontar.