RESEP BAHAGIA: PENCERAHAN DARI ILMU-ILMU EMPIRIS - Yohanes I Wayan Marianta (Sekolah Tinggi Widya Sasana, 2014)
Pernahkah Anda melihat pepohonan yang tumbuh rapat berdesakdesakan?Batang-batang mereka kurus dan tinggi, seakan-akan berlombamenjadi yang paling menjulang untuk mendapatkan cahaya matahari.Laksana pohon kekurangan sinar mentari, manusia yang tidak bahagiaterhukum menjalani hidup yang kurus. Mungkin dia menjulang tinggi namunsebetulnya merana. Seperti cahaya matahari bagi pepohonan, demikianlahkebahagiaan bagi manusia.