Tuberkulosis Endobronkial - Isa Ansori (Universitas Syiah Kuala, 2006)
Abstrak. Tuberkulosis endobronkial masih sering dijumpai pada TB paru. Diagnosis pasti tuberkulosis endobronkial ditegakkan dengan pemeriksaan bronkoskopi serat optik, histologi dan CT scan. Diagnosis dini tuberkulosis endobronkial sangat penting untuk meramalkan prognosis lebih lanjut. Pengobatan utama pada tuberkulosis endobronkial dengan pemberian OAT, sama dengan penyakit tuberkulosa yang lain.(JKS 2006,·3:141-148) Kata Kunci : Tuberkulosis endobronkial. Abstract. Endobronchial tuberculosis is still often seen in pulmonary tuberculosis. The diagnosis of endobronchial tuberculosis must be enforced with fiber-optic bronchoscopy examination, histology and CT scan. Early diagnosis of endobronchial tuberculosis is very important in predicting the further prognosis. The main treatment of endobronchial tuberculosis by giving OAT which are similar with other types oftuberculosis.(JKS 2006;3:141-148) Keywords: Endobronchial tuberculosis.